top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Madden NFL 20


Ontwikkelaar: EA Tiburon Uitgever: EA Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Sport Releasedatum: 2 augustus 2019 Adviesprijs: €59,99

Het sportseizoen in videogameland is alweer begonnen. De jaarlijkse releases van alle grote sportgames zoals FIFA, PES, WWE en NBA 2K komen er aan, maar dé game waar alle gamers met een voorliefde voor Amerikaanse sporten naar uitkeken was toch Madden NFL 20. De American Football-game stelt zelden tot nooit teleur. Wist EA Tiburon ook dit jaar een geslaagde Football-game af te leveren?

Er zijn natuurlijk een beperkt aantal manieren waarop je een sportgame kan innoveren. De setting en de spelregels liggen vast, dus moet je als ontwikkelaar vooral innoveren op de manier waarop het spelen aanvoelt en de verschillende spelers impact hebben op het spelletje. Madden weet elk jaar wel met een aantal features af te komen en voor dit jaar hebben ze bij de buren van FIFA te rade gegaan. Wat je in FIFA sinds recente jaren wél hebt, en bij Madden niet, is een significant verschil tussen de gemiddelde speler en sterspelers. Statistieken van een speler hebben uiteraard invloed in vorige Madden-games, maar bij FIFA voelt het spelen met een Messi of Hazard anders aan en kan je specifieke bewegingen die eigen zijn aan de speler met die spelers uitvoeren. Die impact heeft EA Tiburon naar Madden proberen te kopiëren.

Dat staat natuurlijk los van of Madden goed speelt .Want dat doet het. het voelt wel vertrouwd aan, want EA Tiburon heeft zich geconcentreerd op het geven van meer impact aan sterspelers op het NFL-veld, maar er zijn kleine dingen die beter zijn. Neem nu een Field Goal. Die wisten in vorige edities 'tricky' en frustrerend te zijn, maar een succesvolle Field Goal nemen is nooit makkelijker geweest . Dat wil niet zeggen dat de game op zich makkelijker is, want met een plethora aan tactieken en AI die zich kundig weet staande te houden op het veld, bied Madden NFL 20 echt wel heel wat uitdaging. Niet in het minst als je niet vertrouwd bent met het spelletje.

Veel goed nieuws dus en ook van de X-Factor Superstars. Met hen kan je méér, kan je een game doen kantelen. maar niet op die manier dat het te makkelijk wordt. Het zorgt niet voor overkill langs de ene of de andere kant. Om datzelfde te bekomen in Ultimate Team, heeft EA Tiburon er ook voor gezorgd dat je maximum drie X-Factor Superstars in je line-up kan zetten en zo blijft alles een beetje gebalanceerd. Er is over nagedacht, dat is zeker. Dat is trouwens één van de weinige nieuwe dingen in Ultimate Team. Een beetje jammer, maar het blijft een solide mode.

Wél zijn er veranderingen aan de carrière modus. Hier ga je spelen als een echte belofte. Een beetje zoals de NBA 2K-spellen dat op gang trokken een paar jaar geleden, of zoals EA's eigen FIFA dat in navolging deed met de Hunter storyline. Je gaat niet onmiddelijk bij de grote jongens aan de slag, maar je carrière verloopt via college football waar je jezelf in de kijker moet spelen. Een leuke verandering die wat meer uitdaging aan het spel biedt .Maar de gameplay op zich blijft, net zoals in Ultimate Team, vrij gelijklopend aan vorige edities. Ook het op het audiovisuele vlak is er weinig veranderd. Madden NFL 19 was al top, 20 is dat nog steeds. De animaties ogen weer wat vloeiender, de aankleding is top en de spelers ogen realistisch. Maar dat is niets nieuws. Zoals veel in de editie van dit jaar.

Madden NFL 20 is in vele opzichten vergelijkbaar met de game van vorig jaar. Er zijn kleine nieuwe dingen en iets grotere, zoals de herwerkte carrière modus en de X-Factor Superstart. Maar een grote omwenteling is het niet. Maar zelfs zonder dat alles in Madden NFL 20 gewoonweg een heel goede game die de sport schitterend naar videogames brengt.

9/10

© Game4Me

#MaddenNFL20 #EAGames #EATiburon #SPort #Screenshots

bottom of page