top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Oninaki


Ontwikkelaar: Tokyo RPG Factory Uitgever: Square Enix Platformen: PC, PS4, Switch Genre: Actie-RPG Releasedatum: 22 augustus 2019 Adviesprijs: €49,99

De grote studios zorgen jaarlijks voor gigantische releases die enorm veel verkopen, maar evengoed zijn er kleinere studios die het steevast goed doen. Het verhaal van Tokyo RPG Factory is alvast zo eentje. De ontwikkelaar begon in 2016 met I Am Setsuna en oogste heel veel lof. Een jaar later deden ze dat over met Lost Sphear, dus waren de verwachtingen voor hun derde game Oninaki erg hoog.

Oninaki begint heel erg droevig. We zien hoe het personage waar we even later mee gaan spelen, een verlies mee maakt, alvorens een sprong in de tijd te maken. Het moet allemaal een beetje het personage vast zetten en vormen en uitleggen hoe men in de wereld van Oninaki met de dood omgaat. Want dat is zowat de moraal en de thema's van het verhaal: dood, verlies, verwerking. Klinkt zwaargewichtig en dat is het begin ook een beetje. Zeker wanneer we als Watcher op pad gaan en spoken gaan jagen. Nu ja, rusteloze demonen proberen 'rust' te geven. Al gaat dat nooit echt vredevol en komt er dus wel wat combat bij kijken.

Je hebt wel eens games gezien waarin je kan switchen tussen twee realiteiten en dat kan in deze game ook. Dan zie je andere dingen, andere monsters en objecten. Een leuk spelelement, maar dus niet écht origineel. Het is het gebruik van Daemons - zielen die niet overgegaan zijn - die de combat helemaal interessant maakt. In het begin kan de combat vrij standaard en hack 'n slasherig overkomen, maar eens je even bezig bent, merk je sowieso een bepaalde diepte in de combat. Net dankzij die Daemons ga je kunnen variëren. Je kan de verschillende Daemons in level doen stijgen, wat het RPG-element een extra toets meegeeft, maar ze laten je ook variëren in combat.

Elke Daemon heeft zijn sterktes en zwakten en speciale vaardigheden die je kan gebruiken. Snelle combat, iets meer logge maar krachtigere combat... het zijn maar enkele van de strijdstijlen die Daemons met zich meebrengen en in dat opzicht gaat het vrij diep en is er heel veel mogelijk. Bovendien is het vechten ook gewoon heel erg leuk en verloopt het allemaal vlot. In hun vorige games zagen we dat Tokyo RPG Factory steeds met leuke manieren komt om combat te diversifiëren en ook nu lukt hun dat met verve.

Maar wie een JRPG zegt, zegt natuurlijk ook vrij steriele verhaalvertelling. Begrijp ons niet verkeerd: het verhaal is vrij indrukwekkend en erg goed geschreven, maar het is heel veel vrij steriele tekst lezen zonder veel grote cut-scenes of spectaculaire beelden. Maar dat is eigen aan het genre. Gelukkig is de art van de game wel heel erg knap, zodat het lezen van tekst op achtergronden toch nog aangenaam blijft. En de game is overall gewoon heel erg knap. Van de art stijl tot wanneer je wisselt van wereld tot het visuele spektakel in de combat - dat er toch wel is -: Oninaki is een lust voor het oog. Als je alles optelt, kan je weer niet anders dan concluderen dat Tokyo RPG Factory een topper afgeleverd heeft.

Voor een studio die vrij jong is, heeft Tokyo RPG Factory op korte tijd topper na topper afgeleverd. Na I Am Setsuna - misschien hun beste game - en Lost Sphear is ook Oninaki alweer een rasechte JRPG topper met knappe art en visuals. Wie fan was van hun vorige games, haalt deze game gewoon direct in huis.

8,5/10

© Game4Me

bottom of page