top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: F1 2019


Ontwikkelaar: Codemasters Uitgever: Codemasters Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Race Releasedatum: 27 juli 2019 Adviesprijs: €59,99

De ronkende motoren van de Formule 1 sloegen in dit 2019 seizoen in maart aan en dat betekent dat we ongeveer halfweg het seizoen zijn. Max Verstappen en co. waren al wat verwikkeld in wat drama en nu kunnen we zelf voor actie op het circuit zorgen in F1 2019. Komt Codemasters met wat vernieuwing?

Zoals elke sportgame is de jaarlijkse variant van een sportgame een moeilijke oefening. De regels liggen min of meer vast, de sport is wat het is en vernieuwing is heel erg moeilijk. Toch lijkt Codemasters op bepaalde vlakken er in geslaagd om iets nieuw in de game te stoppen en dat komt in de vorm van het Formule 2 kampioenschap. Dat is haast een compleet andere sport omdat iedereen met gelijke wagens start en stuurmanskunst daar méér het verschil maakt. In de carrièremodus is het wel slechts een opstapje naar het Formule 1 seizoen. Je maakt een racer aan, en je start in de F2.

Wat we in dat kort stukje zien om een plek in de F1 te versieren bevalt ons. Er wordt rivaliteit tussen jou en twee topracers gecreerd en hoewel de cut-scenes visueel niet heel straf zijn, voegt het wel wat toe. Onze interviews en antwoorden bepalen ook of we meer showman of meer sportief zijn en dat bepaalt mede welke teams in de F1 geïnteresseerd zijn. Die dynamiek wordt wel niet doorgetrokken in de carrièrmode nadat je de F1 bereikt. Het F2-gedeelte mocht sowieso langer duren omdat het racen daar anders is en heel lekker aanvoelt, maar de cut-scenes en rivaliteit wordt dus niet op die manier uitgespeeld.

Vanaf dan verval je wel in de 'oude' gameplay van de F1-games. Heel gelijkend op vorig jaar op enkele regels na die die FIA ingevoerd heeft voor dit nieuwe seizoen. Maar het racen? Dat blijft heel erg lekker. En je speelt bovendien hoeveel je wil. Je speelt of simuleert oefensessies, kwalificaties, racen en stelt in hoeveel rondes je racet. Dat geeft je als speler vrijheid en wie wat minder tijd in de game kan of wil stoppen kan zo ook lekker racen. Op de track lijkt het racen weer iets verbeterd. De wegligging 'voelt' realistischer, de inhaalmanoeuvres - aan beide kanten - voelen intenser en uitdagender aan en winnen geeft meer voldoening dan vorig jaar. Aan wat dat ligt is moeilijk en die ervaring is misschien ietwat subjectief.

Het is immers zo dat je heel wat parameters kan instellen, zoals het niveau van de AI. Kies je voor een minder lastige AI is alles wat makkelijker. Maar zaken als het DRS-systeem lijken beter afgesteld dan voorheen waardoor op een uitdagend niveau zulke zaken een verschil maken. Ook dat je antwoorden in interviews je ontwikkelteam bijvoorbeeld hints geeft en je ontwikkelpunten krijgt om dingen aan te passen zijn herkenbaar, maar het blijft goed. Voor het overige is F1 2019 best goed gevuld met game modi. Het online-gebeuren is wat verbeterd met nieuwe modi, wekelijke events en meer van dat leuks en qua singleplayer modi is er eigenlijk niet gek veel nieuws, maar blijft het allemaal erg solide.

En audiovisueel? De F1-games zijn altijd vrij sterk geweest op grafisch vlak, maar de omgevingen laten zo goed als altijd te wensen over. Dat lijkt goed aangepakt en daardoor oogt de game nog realistischer. Zowel in de cockpit als het wide view is de game erg sterk. Een feest voor het oog.

F1 2019 probeert wat nieuws in de game te stoppen en met aangepaste multiplayer functionaliteiten en het toevoegen van de F2 en slaagt er in meerwaarde te creeeren tegenover F1 2018. Iets wat lang niet alle sportgames lijkt te lukken. Een sterke game dus.

8,5/10

© Game4Me

bottom of page