top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Sea of Solitude


Ontwikkelaar: Jo-Mei Games Uitgever: EA Originals Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Avontuur Releasedatum: 5 juli Adviesprijs: €19,99

Het EA Originals programma is een zegen voor kleine ontwikkelaars die zich artistiek willen uitleven en experimenteren zonder rekening te houden met de AAA-wensen van een ontwikkelaar of angst te hebben dat het niet in de smaak valt bij het grote publiek. En dat terwijl je toch de ondersteuning krijgt van een grote studio. Volgende in de rij na Unraveled, Fe, A Way out... Sea of Solitude.

Die Zee van Eenzaamheid mag je vrij letterlijk nemen. We spelen als Kay, een jong meisje dat om één of andere reden in de vorm van een monster haar innerlijke eenzaamheid bevaart in een bootje en tegen haar innerlijke demonen vecht tijdens die reis. Dat is althans onze interpretatie. Dat is natuurlijk het sterke aan games als deze: er is een lijn, maar als gamer kan je er een beetje je eigen interpretatie aan geven. Nu, het verhaal is voor het overige vrij simpel, en draait het rond de gameplay die toch vrij rechtlijnig is.

In dat opzicht is het niet de meest geweldige EA Originals-game. Spellen als Unraveled en Fe waren wat uitdagender. Dat neemt niet weg dat Sea of Solitude wel een aardige game is om te spelen. Het grote monster in de zee moet constant ontweken worden en soms moet je lichtbronnen zoeken om het monster te verslaan en dat vereist een beetje zoeken en platformen. Maar het wordt allemaal niet te moeilijk gemaakt. Het blijft een casual platformgame dat het vooral moet hebben van zijn visuele allure en aparte interpretatie van het verhaal.

De gameplay speelt zich dus af in en uit de boot, maar de wereld waarin je rondvaart is niet bijster open of geeft je iet echt meerdere paden. De oplossingen zijn vrij lineair, maar het is allemaal wel mooi om zien. Er zit wel wat spanning bij wanneer je in de zee duikt en tijdig op een platform moet springen om de gigantische bek en tanden van het monster te vermijden, maar we missen in Sea of Solitude die echte uitdaging. Die zit misschien nog het meest in het zoeken van de duiven om te 'choo-en' of de boodschappen in een fles die je kan verzamelen. Dat laatste laat je wat meer te weten komen over het verhaal.

Maar in de gameplay zelf? Dat is net iets te weinig om van een topgame te spelen. Daarmee is het misschien de minste EA Originals-game tot nu toe, al wil dat niet zeggen dat het een slechte game is. De sfeer blijft leuk, visueel heeft het een toffe stijl en het avontuur is tof om op je gemakje te spelen. Maar het mag op bepaalde vlakken een beetje meer zijn. Er zijn mogelijkheden zichtbaar om de gameplay een beetje extra uitdaging mee te geven, maar die werden niet benut. Misschien omdat de focus lag op het te interpreteren verhaal, de sfeer of het visuele? Het maakt in alle geval dat Sea of Solitude tof is, maar niet meer dan dat.

EA Originals-games zijn er niet om de grote massa te plezieren, maar games als Unraveled of A Way Out bewezen dat het wel kan. Nu, dat hoeft niet en is zeker geen kritiek. Maar het is wel de minst sterke game in de Originals line-up tot nu toe en dat is een beetje jammer. Mits wat meer uitdaging had de game nog veel beter kunnen zijn.

6/10

© Game4Me

bottom of page