top of page
  • Kevin Vercauteren

Review: A Plague Tale: Innocence


Ontwikkelaar: Asobo Studio Uitgever: Focus Home Interactive Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Actie-avontuur, stealth, puzzel Releasedatum: € 59,99

Indie-games hebben de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt in het wereldje van de games. Wijzelf hebben er natuurlijk al heel wat gespeeld en net als bij de triple A-titels zitten er wondermooie games tussen, maar ook games die we liever niet hadden gespeeld. Asobo Studio ontwikkelde A Plague Tale: Innocence dat ook onder de categorie Indie-game valt. Na het bekijken van enkele trailers en ingame beelden kregen we een vrij goede indruk. Klopt het dat de eerste indruk meestal de goede is? Wij trotseerden voor jullie de ongelooflijke rattenplaag in deze game en kwamen tot de volgende conclusie.

A Plague Tale: Innocence speelt zich af in het jaar 1348 in Frankrijk. We zien de blijde taferelen van Amicia met haar vader, die genieten van een zalig vader/dochter moment. Het wordt snel duidelijk dat dit eerste fragment helemaal bedoelt is als tutorial. De game begint zeer vreugdevol, maar daar komt snel verandering in, zeker naar het einde van hoofdstuk 1.

De start van de game is zeer intens, maar we gaan niks van het verhaal spoilen. Het komt erop neer dat je samen met je broer Hugo op de vlucht slaat. De inquisitie heeft de jacht geopend op Hugo, maar Amicia heeft geen enkel idee waarom. Het enige wat ze van haar broer weet is dat hij niet al te gezond is. Doorheen de jaren heeft de moeder van Amicia en Hugo, hem steeds apart gehouden op een kamer, omdat hij lijdt aan een zeer zeldzame ziekte. De relatie tussen broer en zus is dus allesbehalve normaal te noemen.

Het wordt een strijd voor de twee hoofdrolspelers in deze game om het hoofd koel te houden en vooral zo snel mogelijk die vertrouwensband te krijgen die er normaal zou moeten zijn. Amicia kan zich enkel verweren tegen de soldaten van de Inquisitie met haar slingshot en dit kan zoals jullie al vermoeden enkel vanop afstand. Als Amicia niet in haar opzet slaagt om de soldaten op een afstand te houden dan is het snel game over.

In de eerste twee hoofdstukken wordt het snel duidelijk dat de nadruk in deze game op stealth ligt. Je moet heel wat soldaten voorbij zien te geraken en dit kan je doen door glazen potten naar een bepaald punt te gooien. Je kan ook stenen tegen pannen of uitrustingen gooien zodat soldaten deze rare gebeurtenissen gaan onderzoeken. Vanaf hoofdstuk drie maken we kennis met de ratten. Dit zijn er geen tien, maar echt duizenden. Het aantal is echt gigantisch en het geluid dat deze knaagdieren maken is om de rillingen van te krijgen. Deze dieren dragen dan ook één van de dodelijkste ziekten met zich mee, de zwarte pest.

Het enige wat helpt om deze mormels op afstand te houden is licht. Vooral dan het licht van vuur is zeer effectief. Later in de game kunnen we met onze slingshot vuurstenen wegschieten richting uitgedoofde toortsen of vuurhaarden zodat we terug het felbegeerde licht krijgen. Je kan ook met je slingshot vleeshaken kapot smijten, waardoor het vlees dat aan die haak hangt naar beneden valt en de ratten er als gekken heen gaan. Doorheen de game kan je ook mensen die aan de galg zijn gehangen naar beneden smijten, zodat ook hier de ratten hun plezier nog beleven.

Doorheen het verhaal ontmoeten we andere personen die je vergezellen in je avontuur. Rodric de blacksmith, Melie, Arthur en dan Lucas. Deze personen voegen heel wat toe aan de gameplay, want door alchemie aan te leren leer je nieuwe dingen. We hadden het al eerder over de vuurstenen die je kan afschieten met je slingshot, maar je kan ook een zuur brouwen dat invreet op metaal. Ideaal voor soldaten die een helm dragen.

Door deze nieuwe technieken heb je natuurlijk materialen en ingrediënten nodig om alles te kunnen maken. Zo krijgt A Plague Tale: Innocence een crafting mode die vrij simpel in elkaar zit. Natuurlijk zorgt deze crafting mode ervoor dat de meeste spelers alle hoeken van de levels zullen uitspitten voor de nodige materialen te vinden. Je kan ook je personage sterker maken door je slingshot te versterken, ook kan je meer materialen dragen en kan je zelfs je zolen van je schoenen vervangen zodat je nog minder hoorbaar wordt voor je tegenstander.

Aan de spelers die graag dingen verzamelen in games is ook gedacht. Zo kan je bloemen verzamelen, geschenken en voorwerpen. Elke vondst wordt voorzien van een kleine uitleg. De trophy hunters weten wat hun te doen staat.

A Plague Tale: Innocence moet het in bepaalde levels hebben van zijn stealth en op andere van zijn actie. Vooral de levels waar de NPC's je vergezellen brachten heel wat frustratie met zich mee. Deze levels moesten we meermaals opnieuw spelen, omdat deze leeghoofden bleven vast hangen achter bepaalde voorwerpen of soms zich als hapklare brok voor de ratten serveerden. Helaas bleven we op het einde van de rit wat op onze honger zitten. Voor ons persoonlijk voelde de gameplay iets te simplistisch aan. Het is niet echt iets nieuws wat we te zien kregen.

De game is visueel wel zeer mooi en qua sfeer scoort de game ook goed. De muziek die we te horen kregen past perfect bij dit soort games. Helaas werden we niet echt meegesleurd met het verhaal van de game en dat vonden we wel spijtig. We hadden niet de drive om steeds verder te spelen en te achterhalen wat er nu met Hugo aan de hand is. We hebben de game wel uitgespeeld en op ongeveer 15 uur ben je er doorheen. Ook de emotionele kant van de game hebben we gemist, want het raakte ons niet. Let op, want dit is puur persoonlijk. Voor andere gamers kan dit zeker wel het geval zijn en mag je de game dan zeker iets hoger inschatten qua score.

Is A Plague Tale: Innocence een goede game? Was onze eerste indruk de juiste? Ja en ja zijn de antwoorden die we moeten geven. A Plague Tale: Innocence is zeker geen slechte game, maar ook geen topper. Althans, naar onze bescheiden mening. De eerste indruk die we hadden is doorheen de game hetzelfde gebleven, gewoon goed. We hebben niet echt een moment gehad dat we verrast werden of dat we met gebalde vuist omhoog sprongen of dergelijke. We hebben doorheen de ganse game hetzelfde gevoel gehad en dat is gewoon goed. Niet meer of minder. Zoals we al eerder aangaven voor diegene die wel meegetrokken worden met het verhaal en ontroert worden door alle gebeurtenissen in de game mogen zeker de score verhogen met 1 of zelfs 1,5 punten.

7/10

©Game4Me

#APlagueTaleInnocence #AsoboStudio #FocusHomeInteractive #Review #Screenshots #Actieavontuur #Stealth #Puzzel

bottom of page