Ontwikkelaar: Bluebyte Studios Uitgever: Ubisoft Platformen: PC Genre: Simulatie Releasedatum: 16 april 2019 Adviesprijs: € 59,99
De Anno-reeks is een echte reeks geworden. Ubisoft bracht al in 1998 de allereerste Anno-game in de reeks uit, en viert met Anno 1800 zijn 21-jarig bestaan verdeeld over zeven games. De games speelde zich tot 2011 af in het verleden, tot Ubisoft besloot de toekomst in te gaan. Nu keert het terug naar zijn roots en duikelen we het tijdsgat in naar de 19de eeuw.
Geen futuristische technologieën dus om onze beschaving mee te 'kickstarten' en dus grijpen we terug naar de vertrouwde formule: boeren, oogsten, onderzoeken en evolueren. Al is dat principe nooit anders geweest Anno is als reeks altijd eentje geweest waarin je gestaag moest bouwen aan je stad, of dat nu in het verleden met paard en ploeg was, of met hoogtechnologische snufjes. Dus eigenlijk valt er over het systeem dat je jouw stad uitbouwt niet echt veel nieuws te vertellen. Je kan dat ervaren als ontgoochelend, of toejuichen dat er niet nodeloos vernieuwd wordt.
Want na de toekomst komen we natuurlijk weer meer bekende en meer hedendaagse problemen tegen. De industrialisering, stakingen, het heruitvinden van je stad als je een nieuw tijdperk ingaat en de herindeling van die stad die daarmee gepaard gaat. Maar het werkt wel nog steeds als een tierelier, omdat geen enkele playthrough hetzelfde is, en je hier ook een aantal nieuwe dingen hebt om te gebruiken. Het belangrijkste is natuurlijk om alles in balans te houden. Zoals een iconisch personage ooit zei: 'Perfectly balanced, as all things should be'. De juiste balans tussen werkkrachten, voorraden, tevredenheid van het volk en dergelijke meer.
Anno is een reeks waar het draait om balans en detail en dan is het leuk om te weten dat de game ook heel veel detail heeft. Natuurlijk in de dingen die je moet doen en in het oog moet houden, maar dankzij de technologische vooruitgang van games zijn Anno-spellen steeds leuker geworden om naar te kijken en zijn dingen als ontevredenheid, stakingen en verloedering veel visueler waar te nemen. Je moet wel focussen op cijfertjes om je stad bloeiend te houden en alles in balans te krijgen, maar je kan de cijfertjes nu ook heel erg mooi in het echte leven in je stad zien afspelen. Voor het grote deel is de game dus dezelfde als zijn voorgangers, zij het in een ander tijdperk, maar de game heeft toch enkele dingen toegevoegd en aangepast.
Gebruiksvriendelijke dingen zoals dingen die je kan samenvoegen als ze evolueren, blauwdrukken die je kan plaatsen om te zien hoe het er zou uitzien als je het effectief neerpoot in je stad, afbreken dat niet noodzakelijk grondstoffen kost... Allemaal verbeteringen die het gameplayplezier goed doen. Maar er is ook iets leuk en nieuws. Je kan ook attracties, blikvangers , in je stad neerpoten om de goegemeente tevreden te houden. Zoals een museum. Dat brengt met zich mee dat je de nieuwe wereld kan verkennen en dingen kan ontdekken om tentoon te stellen. Die expedities naar een nieuwe wereld brengen met zich mee dat je ook daar een kolonie kan neerpoten.
Op zich aardig, en het voegt wat toe die expedities, maar er mag wat meer wisselwerking zijn tussen je eigen stad en de kolonie zodat je jouw stad niet eventjes vergeet. Op dat vlak had Bluebyte iets mogen vinden, en is het één van de weinige minpuntjes van Anno 1800 dat er ook gewoon heel erg knap uitziet.
De Anno-reeks heeft weinig games afgeleverd die niét goed zijn, en ook Anno 1800 is een goede game. Het spel bouwt natuurlijk op de fundamenten van zijn voorgangers en hoewel de vooruitgang niet spectaculair en eigenlijk minimaal is, maakt het de game toch alweer een beetje beter.
8/10
© Game4Me