top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Snooker 19


Ontwikkelaar: Lab42 Uitgever: Ripstone Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Sport Releasedatum: 17 april 2019 Adviesprijs: € 34,99

We doen het allemaal wel eens: een potje poolen of snookeren op café, met een drankje erbij. Vaak weten we niet goed wat we doen en knallen we zo hard mogelijk op de ballen, maar vooral snooker is een kunst. De witte bal na een stoot op de rode goed leggen voor een gekleurde en zo een tafel leegspelen: het is een gevoel dat niet veel mensen buiten profspelers kennen. Dankzij Snooker 19 is dat iets meer mogelijk.

Nu, een goede snooker-game? Dat is toch al geleden van 2002 met World Championship Snooker 2002 op de PlayStation 2. Dat was echt een fijne game en het heeft lang geduurd voor er een goede opvolger was. Hustle Kings was een aardige poging, maar met Snooker 19, een game met alle officiële licenties zou er misschien een kandidaat zijn. In deze game kan je een carrière beginnen met een zelfgemaakte snookerspeler of één van de bestaande spelers. Maar al bij al zijn de modi of aankleding niet zo héél erg veel van belang bij een snookergame. Je tuurt vooral op het groene laken met de ballen en dus is het belangrijk dat het lekker speelt, niet meer of minder.

Weinig aanbod in modi dus, maar wel een carrière mode waarin je jouw eigen speler kan aanmaken en de ladder kan opklimmen. Deze mode toont meteen aan dat het een game is voor een nichepubliek. De gemiddelde gamer gaat niet snel een game als dit aanschaffen. Ontwikkelaar Lab42 concentreerde zich duidelijk op de pure gameplay en heeft weinig aandacht besteed aan de aankleding. Je staart natuurlijk vooral naar die snookertafel en dat wil zeggen dat alles errond niet bijster veel sfeer uitstraalt. De locaties niet, en de sfeer en publiek ook niet.

Maar het snooker zelf is aardig. Het is niet te makkelijk gemaakt met grote lijnen om makkelijk te richten, zoals je in sommige van deze games wel eens ziet en je kan de witte bal vrij veel controle meegeven. Kracht, richting, effect... Het is geen makkelijke game om snel onder de knie te hebben, integendeel. De juiste richting meegeven en de witte bal na een stoot klaar gelegd krijgen om een kleurbal er in te spelen vraagt heel wat oefening. En dat is goed. Want snooker loving gamers willen natuurlijk een uitdagende snookergame en dat krijgen ze hier. Je eerste match winnen - wat best wel even kan duren wanneer je niet iemand bent die met regelmaat van de klok snookert - geeft dan ook heel veel voldoening en dan heeft de ontwikkelaar zijn job gedaan.

Voor zijn nichepubliek dus een uitstekende game. Als game voor een breed publiek dan weer te weinig qua sfeer en aankleding. Voor het overige valt er niet zoveel negatiefs te zeggen. Je mist misschien wat doelen in de career mode, en als een bal in de pocket verdwijnt zie je hem letterlijk verdwijnen in plaats van te vallen, maar als pure snookergame is het een erg degelijk spel met alle bekende tornooien, locaties en spelers.

Snooker 19 is geen geweldig spel voor een heel groot publiek, maar een goed uitgevoerde snookergame voor zijn nichepubliek. Het doet weinig verkeerd, maar het is wat het is: snookeren. Een van de betere snookergames sinds het geweldige World Championship Snooker 2002.

7,5/10

© Game4Me

bottom of page