top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Sekiro: Shadows Die Twice


Ontwikkelaar: From Software Uitgever: Activision Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Actie Releasedatum: 22 maart 2018 Adviesprijs: € 59,99

From Software heeft de laatste jaren een serieuze reputatie opgebouwd als ontwikkelaar van games die over-the-top moeilijk, maar wel geniaal zijn. De Dark Souls-franchise is fenomenaal, maar ook Bloodborne kon de fans van dat soort games enorm bekoren. Met Sekiro: Shadows Die Twice probeert From Software alweer een andere titel te brengen. Is dit net als de ontwikkelaar zijn andere projecten een schot in de roos?

Van de moment dat de game zich de eerste keer toonde, en mensen hun handen konden leggen op de eerste gameplay weerklonk het al dat de game enorm beïnvloed is door Dark Souls. Wellicht een eeuwige vergelijking wanneer From Software een andere titel dan een Souls-titel op de markt brengt. De vergelijking gaat deels op en deels niet. Wat opvalt is dat het verhaal van Sekiro directer is. De DS-titels hebben een enorme lore, deze niet. Het gaat om een soort wraakverhaal, en de reden dat hij sterft en terugkeert heeft iets te maken met drakenbloed -voor zover we daarover in detail kunnen gaan. Het verhaal is vooral heel vluchtig en compleet anders dan een Dark Souls-ervaring, maar als we de vergelijking moeten maken... dan wel in de moeilijkheidsgraad.

Want ja, het is een semi-open wereld, vijanden respawnen en opslagpunten zijn heel erg schaars, maar veel verder kunnen we de vergelijking niet trekken. Sekiro is vooral zijn eigen game met een schitterende Japanse setting en een compleet andere opvatting als het over de combat gaat. De over-sized coole wapens zijn weg en we krijgen coole zwaarden. Een heel andere gameplay, maar ook enorm vlot, iets sneller dan andere From Software-games en andere elementen in verwerkt. De combat is iets minder gevarieerd, maar niet minder cool. De combat-mechanieken zorgen voor spectaculaire gevechten - al hebben de visuals daar ook wel wat mee te maken.

Toch is het soms een frustrerende game. Bij From Software moet er iemand zitten met bovennatuurlijke gamekrachten en om de maand roept: 'Te makkelijk! Maak het moeilijker'. Het is immers zo dat een torenhoge moeilijkheidsgraad de standaard is bij From Software-games en dat is bij Sekiro: Shadows Die Twice niet anders. In deze game stapelen de zogenaamde 'Boss Fights' zich op en is de ene al moeilijker dan de andere, al is de gewone combat ook niet van de poes en sterf je meer dan dat je lief is. In deze game hebben we het gevoel dat From Software een beetje 'overboard' is gegaan. Boss Fights vragen soms téveel pogingen zodat er toch een beetje frustratie komt bij kijken. Ook al omdat je niet zoveel kan proberen of variëren in diepgang.

Want in tegenstelling tot andere From Software-games is de diepgang qua combat, het RPG-gedeelte, toch heel wat geminimaliseerd. Hoe leuk het ook speelt is dat een klein minpunt. Meer variatie en RPG-elementen konden de frustraties weg vlakken die nu de kop op steken. Maar dat neemt niet weg dat Sekiro gewoon een steengoede game is, en het ziét er gewoonweg goed uit ook. Visueel is het een uitstekende game met een schitterend verwoest, feodaal Japan dat de ideale setting is voor deze game. Sommigen vreesden dat het op Nioh zou lijken, en hoewel die game er ook goed uitziet, is deze game visueel veel beter en ademt het een andere, coole sfeer uit. Sekiro: Shadows Die Twice is een sterke game, al is het geen Dark Souls III.

Sekiro: Shadows Die Twice werd gevreesd als een kloon van Dark Souls in een andere setting, maar dat is het gelukkig niet geworden. Er vallen bepaalde parallellen te trekken, vooral in de moeilijkheid van de game; maar door bepaalde elementen die je in de review kon lezen is het geen absolute topper geworden. Desalniettemin een sterke game.

8/10

© Game4Me

bottom of page