top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Generation Zero


Ontwikkelaar: Avalanche Software Uitgever: THQ Nordic Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Actie Releasedatum: 26 maart 2018 Adviesprijs: € 36,99

Open-wereld games a volonté de laatste jaren, en de nieuwste van Avalanche Software en THQ Nordic bevaart ook dat genre. Een open-wereld games waar machines het grote gevaar zijn? Dat kennen we natuurlijk van ergens. Horizon Zero Dawn had die opvatting, en voerde het perfect uit. Generation Zero is anders. Anders is niet noodzakelijk beter, maar ook niet noodzakelijk slechter. Wij trokken door het Zweeds platteland en kwamen met volgende indrukken terug...

Wat anders is aan deze open-wereld game dan aan andere is dat je niet enorm veel achtergrond-informatie krijgt wanneer je de game start, of dat er geen inleidend filmpje is dat je personage introduceert. We worden het platteland ingegooid en er is in heinde en verre geen mens te bespeuren. Dus gaan we op verkenning. We moeten zeggen dat het tempo in het begin héél erg laag is. De game is traag, maar in het begin is dat net goed. Want we zien de netjes ontworpen wereld in al zijn schoonheid en genieten ervan, net als van het traag ontdekken van nieuwe locaties en het afhaspelen van missies die vrij goed uitgeschreven zijn en perfect passen in het grote verhaal van Generation Zero.

Maar dat trage tempo wraakt zich vrij snel. Na een uurtje spelen merk je dat de open-wereld dan wel bezaaid is met huisjes en loot, maar dat elk huisje vanbinnen doodgewoon een kopie is. Hier en daar staat een deurtje anders, maar de lay-out van een huisje ken je na een uurtje wel gewoon vanbuiten. Dat maakt het verkennen minder interessant en ben je minder geneigd om alles uit te pluizen naar loot. Niet dat je ooit items te kort komt. Loot respawnt gewoon. Dat is ook minder interessant, want dat maakt de actie minder 'gevaarlijk'. Terwijl die actie net wel een troef is. De vijand zijn gevaarlijke, dodelijke robots die in het begin nog te behappen zijn, maar na een tijdje alsmaar meer tegenstand geven en groter zijn qua grootte, maar ook in aantal. De AI zou zogezegd een prima element moeten zijn van de game, maar we ondervinden dat we ze makkelijk om de tuin kunnen leiden en een grote groep kunnen afweren door ze makkelijk te isoleren.

Zowel het respawnen van loot en de gebrekkige AI maken de game minder uitdagend, maar de game wordt op een bepaald punt wél zo lastig dat je de co-op multiplayer gaat inschakelen. Let wel, als je zelf in iemand zijn spel duikt sla je geen vooruitgang op. Ontdek je nieuwe plekken en nieuwe safe houses tijdens zulke sessie, speel je ze niet zelf vrij als je niet de host van het spelletje bent en mag je in je eigen spel dus alles opnieuw doen. Tegelijk jammer en begrijpelijk omdat je kan inspringen op een moment waar jij nog niet geraakt bent, maar ze hadden dit misschien organischer en beter kunnnen oplossen door in-game inspringmomenten te creëren.

Hét pijnpunt van de game zijn misschien wel de grote afstanden die je steeds te voet moet afleggen en hier en daar een bug die enorm stoort. Zo kwamen we op een bepaalde brug en stootte we op een onzichtbare mug. Je mannetje kan niet zwemmen, dus dat bood geen oplossing. Oplossing was was van de rand van de brug te springen naar de overkant van de oever, en dan werd je automatisch op die oever geplaatst. Zo'n bric-a-brac oplossing zou niet de spelwijze mogen zijn en het was niet de enige in zijn soort. En dat maakt het dan toch wel heel erg jammer. Vooral omdat dit niet de enige minpunten zijn terwijl de game op zich wel leuke ideeën heeft en er goed uitziet.

Soms geeft de game gewoon het gevoel dat het niet af is. Dat het de Early Access van op PC nog een beetje met zich meesleurt. Daarnaast is de game ook een beetje te kaal. En dan bedoelen we dat er net te weinig te doen is in de uitgestrekte gebieden waarin we vertoeven. Soms kom je niets tegen gedurende een lange tijd wanneer je slentert van de ene locatie naar de andere. Maar de goede punten zijn er. Het idee, de co-op, de combat, de afwisseling in wapens, loot, graphics... de uitwerking in zijn geheel komt er gewoon niet helemaal uit.

6/10

© Game4Me

#GenerationZero #Actie #THQNordic #AvalancheSoftware

bottom of page