top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Trials Rising


Ontwikkelaar: Redlynx Uitgever: Ubisoft

Platformen: PC, PS4, Switch Xbox One Genre: Race

Releasedatum: 26 februari 2018 Adviesprijs: € 59,95

De Trials-reeks gaat alweer even mee. Trials Fusion dateert wel weer van een vijftal jaar geleden - afgezien van het v"éél mindere Trials of the Blood Dragon -, dus was het hoog tijd dat Ubisoft met een degelijke nieuwe entry in de franchise kwam. Dat is Trials Rising geworden. De games staan bekend om hun uitdagende en geduld op de proef stellende aard, dus waren we benieuwd of RedLynx of Redlynx alweer een prima game kon afleveren. Wij stapten op de moto en doken de parcoursen op.

Trials Rising is geen racer zoals een andere. Bij andere motorace-games kijk je vanachter de rug mee en beleef je het dus uit het standpunt van de racer, maar in de Trials-reeks kijken we het vanuit het zijperspectief. Dat levert een inherent andere game op als andere racegames en maakt ook deze keer van Trials Rising een uitdagende racer met puzzelelementen. Niet dat je echt moet gaan puzzelen zoals je dat in een FPS of TPS moet doen, maar de hoogste snelheid overal en altijd aanhouden is niet de juiste oplossing om de snelste tijden neer te zetten. Wat Trials Rising net als zijn voorgangers typeert is dat je hier en daar je net moet inhouden om sneller te gaan. Spectaculair aan hoge snelheden het hele parcours willen overmeesteren levert je soms net tragere tijden om door teveel 'airtime' en vooral veel faceplants.

Want de game is zo eentje waarbij frustratie de kop kan opduiken. Parcoursen hebben zoveel verraderlijke momentjes dat je regelmatig tegen de vlakte gaat. Dé opdracht van een ontwikkelaar is dan om de frustratie net te mijden. En dat is RedLynx wonderwel gelukt. Technisch is het een prima game, want parcoursen zijn in een wip geladen, en als je wil herstarten tijdens een race sta je in een oogwenk terug aan de start. Op die manier creëert de ontwikkelaar een niet aflatend tempo in zijn game en blijft het leuk, al moet je tal van keren opnieuw starten op bepaalde parcoursen. Deels komt dat natuurlijk ook omdat de parcoursen nu eenmaal sterk ontworpen zijn.

Zoals overal heb je een verschil in moeilijkheidsgraad in de parcoursen, maar zijn ze wel telkens erg knap ontworpen. Ze zitten vol spectaculaire stukjes, hindernissen én zien er gewoon ook heel erg knap uit. Zowel het circuit zelf als alles daarrond. Op dat vlak willen games wel eens de bal misslaan en ziet het er allemaal uit als bordkarton naast het parcours, maar dus niet zo bij Trials Rising dat zowel qua visuals als audio een topgame aflevert. Buiten dat het erg uitdagend is en de circuits knap ontworpen zijn is er ook genoeg te doen. De circuits zijn groot in aantal en zijn er ook verschillende manieren om te racen. Je kan niet alleen sneller proberen te zijn dan anderen, maar ook tegen anderen racen of tegen zogenaamde spooktegenstanders. Dat geeft het racen nog een extra dimensie en maakt het net dat tikkeltje uitdagender dan dat je tegen jezelf aan het racen bent.

Trials Rising is dus een totaalpakket, maar geen enkele game is zonder minpunten. Al zijn ze in dit spel zeer minimaal. Zo kan je jouw racer aanpassen en heel veel cosmetische en andere zaken vrijspelen. Je hoort het in de verte al aan komen donderen: lootboxes. Controversieel sinds een tijd, en hier komt bovendien weinig interessants uit. De winstkansen zijn klein. Je kan dingen wel verkopen en ook echt grinden om te sparen voor lootboxes waardoor je cash geld een beetje gevrijwaard blijft, maar het systeem in deze game blijft teleurstellend. Al is dat misschien wel het enige échte minpuntje, naast de ferm overbodige tandemgameplay die doodgewoon niet leuk is, want we kunnen meteen verdergaan met een pluspunt. De editor. Elk zichzelf respecterende racegame heeft een track editor en dat is hier niet anders. Hij is gebruiksvriendelijk, dus je moet in tegenstelling tot bij sommige andere games geen heuse wizard zijn om een leuke track in elkaar te steken. Op die manier blijft de game fris.

Trials Rising komt er vijf jaar na de laatste sterke Trials-game en bewijst dat je beter je tijd neemt om sterke games te creëren. Trials Rising staat bol van de uitdaging en visuele klasse. Het is één van de betere Trials-games tot date en een must-have voor fans van de reeks.

8/10

© Game4Me

bottom of page