top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Anthem


Ontwikkelaar: BioWare, Motive Studios Uitgever: Electronic Arts

Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Third Person Shooter, Action RPG, Open World

Releasedatum: 22 februari 2018 Adviesprijs: € 59,95

Het is ondertussen bijna twee jaar geleden dat we van onze stoel werden geblazen door de gameplay video van Anthem op de E3 beurs. De verwachtingen werden onmiddellijk naar een niveau gebracht waar men zijn vingers wel eens aan kan verbranden. Wij hebben iets langer gewacht om de review te publiceren en daar hebben we een verdomd goede reden voor. Springen we mee op de kar om Anthem dieper in de grond te duwen, of hebben wij een iets ander beeld van deze game? Lees het in onze review.

We moeten er niet flauw over doen, maar wij waren ook enorm onder de indruk van het getoonde materiaal op de E3 beurs. We probeerden onszelf in bedwang te houden en dat werd een zeer moeilijke opdracht. Toen we enkele weken geleden aan deze game mochten starten via de bèta kregen we het plotseling benauwd. Wat een gewoonte is in de meeste beta's, was ook hier aanwezig, bugs. En nog geen klein beetje. De controls voelden redelijk goed aan en de actie was zeker aanwezig, maar dat was op dat moment voor ons het enige waar we enthousiast over waren. De rest van de bèta was een marteling en we hadden er snel genoeg van. Dit was een enorme teleurstelling. Enkele weken later viel de review code in de mailbox en met een bang hart werd de game opgestart. We gaan aan de slag met Anthem en onmiddellijk krijgen we weer een euforisch gevoel. Het grafische aspect van de game is zo prachtig dat we een paar keer in de ogen moesten wrijven om te checken of dit wel kon. Wat we twee jaar geleden zagen in het E3 filmpje komt akelig dichtbij met wat we hier in de woonkamer zien. Het verhaal kan van start gaan als nieuweling bij de Freelancers.

Freelancers zijn mensen die opgeleid worden om Javelins (Exosuits) te besturen waardoor ze in feite Iron Man-achtige krachten verkrijgen. We worden onmiddellijk in een missie gegooid, 'The Heart of Rage'. Deze missie is één van de belangrijkste, want als dit mislukt ziet het er enorm belabberd uit voor de wereld. En ja hoor, het gaat faliekant de mist in, met als gevolg enorm veel dode Freelancers. Jij en Haluk die een soort mentor voor je is kunnen ontsnappen. Het verhaal krijgt een sprong van twee jaar en iedereen is in die twee jaar het vertrouwen verloren in de ooit zo populaire Freelancers. The Heart of Rage is nog steeds aanwezig en nu komen The Dominion ook op de proppen. Deze laatste hebben één doel en dat is The Heart of Rage en Anthem of Creation voor zichzelf benutten. Het Anthem of Creation is iets enorm belangrijk, want deze bevat alle belangrijke info over de wereld. We hebben in het verleden heel wat uren in Destiny 1 en 2 gestoken en daar hadden ze ook een verhaal in verwerkt dat eigenlijk nooit echt ter sprake kwam. In Anthem is dit hetzelfde scenario. Het verhaal wordt dus niet het belangrijkste aspect van Anthem. Dus gaan we ervan uit dat de actie en het looten dit zonder schroom kan overtreffen. Na je eerste tutorial missie moet je een keuze maken met welke Javelin je wil starten. Ranger, Storm, Colossus en Intercepter zijn de keuze die je krijgt en BioWare scoort op dit vlak zeer goed. Elke Javelin is gelijk aan anders spelen. De Ranger is een manusje van alles en is misschien nog de beste class als je niet gewend bent om dit soort games te spelen. De Colossus dan weer de tank van de partij, diegene die het meeste schade kan verdragen, maar ook zeker kan uitdelen. Storm is dan weer diegene die vanop afstand het beste damage kan uitdelen. Interceptor is dan weer de snelste van de groep en deze kan pittige klappen uitdelen.

Wat we enorm op prijs stellen is dat je niet telkens een nieuwe game moet opstarten om met deze verschillende Javelins te kunnen spelen. Om de zoveel levels krijg je de keuze om een nieuwe Javelin vrij te spelen en die dan ook als je wil onmiddellijk te gebruiken. Wijzelf hebben de story uitgespeeld met dezelfde Javelin en wisselen nu geregeld af tijdens de Strongholds, Contracts en Freeplay. Naast de Story heb je natuurlijk ook heel wat zijmissies. Dit aan de hand van contracten die uitgedeeld worden in Fort Tarsis, de HUB van Anthem. Deze plaats is in het begin van de game kil en kaal, maar naargelang je verder in de story geraakt, komt er meer leven in de brouwerij. Alhoewel het nog beter had gekund. Contracten staan ook steeds gelijk aan een zijverhaal dat net zoals het hoofdverhaal weinig tot de verbeelding tart. Wie echter zin heeft om gewoon wat rond te vliegen en te knallen doorheen de open wereld van Anthem kan zich wagen aan Freeplay. Hier kan iedereen zijn gang gaan en krijg je als je wat verkent heel wat World Events voorgeschoteld. In deze Events kan je soms stevige klappen krijgen. Freeplay is ook ideaal voor de harvesters onder de gamers.

De variatie van de missies over de gehele lijn van Anthem hadden ze iets beter kunnen aanpakken. Het komt allemaal een beetje op hetzelfde neer. Verzamel zoveel Runes en breng die naar een desbetreffende plaats zodat we verder kunnen geraken. Versla zoveel vijanden of bescherm een gebied tot de tijd over is. We kunnen er ons best in vinden dat er vele spelers aan dit soort praktijken stoort, maar eerlijk gezegd hebben wij daar niet veel last van gehad doorheen de game. Op latere levels kan je Strongholds beginnen spelen en dit maakt het dan weer interessanter. Deze kan je het best vergelijken met de Strikes uit Destiny. In de Strongholds maak je ook de meeste kans op betere loot. Dat is uiteindelijk ook het einddoel van een game als Anthem.

We hadden in het begin van deze review aangekaart dat we een reden hadden om onze review wat later te brengen. Wij zien ook de eerste reviews voorbijkomen, en sommige hebben Anthem echt helemaal afgemaakt. Dit kan terecht zijn of ook niet, dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Uiteindelijk is een review ook de mening van de persoon die hem schrijft, net als de onze. We hebben ondertussen al ongelooflijk veel games gespeeld en we wisten dat de start van Anthem één ging worden van heel wat hekelpunten. Dit soort games komt dit bijna altijd tegen en helaas ook bij Anthem. Wat het belangrijkste in dit gehele proces is, is hoe de ontwikkelaar hiermee omgaat.

BioWare doet voorlopig waar we op hoopten en dat maakt voor ons persoonlijk veel goed. Sinds de start van Anthem proberen ze zoveel mogelijke problemen op te lossen. Vooral door naar de spelers te luisteren. Als BioWare dit blijft doen is Anthem sowieso de game waar iedereen twee jaar geleden op hoopten.Want Anthem bevat hier en daar nog wat bugs, maar een enorm pak minder als bij de start. Waar wij vooral mee geconfronteerd werden was dat het geluid kraakte bij sommige actiemomenten en we hebben het ook twee keer tegengekomen dat we terug naar het beginscherm werden gelanceerd.

Waar we ook zeer tevreden over zijn is het feit dat ze het probleem hebben aangepakt als je te ver van je Squad bent verwijderd. In de bèta en bij de start als je honderd meter van je squad was verwijderd kregen we de boodschap dat je vijfentwintig seconden te tijd kreeg om ze terug te vervoegen. In de bèta werden we nog prompt uit de missie gezet en bij de start werden we steeds gelukkig bij de voltallige squad geplaatst. Nu krijgen we enkel deze boodschap nog als je squad in een grot of dergelijke (instance) is binnengegaan.

Er wordt ook veel geklaagd over de laadtijden en het feit dat je je loot die je tijdens missies verkrijgt niet onmiddellijk kan gebruiken. De laadtijden daar hebben wij persoonlijk ook geen problemen mee. Deze zijn sowieso al ferm ingekort en de enigste echte lange laadtijd is diegene bij het opstarten van een missie. Als je ziet wat er op je scherm wordt getoverd qua visuals denken we dat het best nog meevalt. De loot die je niet onmiddellijk kan gebruiken is ook niet echt een hekelpunt voor ons. Hier treedt de logica op en dat is dat je je missie gewoon verder kan spelen zonder dat iedereen zijn inventory aan het veranderen is omdat je een wapen of dergelijke krijgt, waardoor je iets meer schade kan toebrengen. Iedereen kan zo na een missie rustig de tijd nemen of zijn Javelin sterker te maken met de behaalde loot.

Er zit ook enorm veel uitdagingen in Anthem. Dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse uitdagingen zorgen ervoor dat je meer geld krijgt en ook je level sneller de hoogte ingaat. Het Alliance systeem zit simpel, maar goed in elkaar. Hoe meer vrienden je hebt die Anthem spelen, hoe meer geld je na een week krijgt. Iedereen die in Anthem speelt verdiend expierence en deze wordt omgezet naar geld die in de Alliance pot terechtkomt. Alles is in feite gelinkt aan uitdagingen. Dit zorgt ervoor dat je heel wat tijd kan spenderen doorheen Anthem. Je wapens, skills en gear kan je voorzien van upgrades door middel van deze uitdagingen. Nadat je de Story hebt uitspeeld begin je eigenlijk aan de Endgame. Er zijn drie strongholds die je kan completen en vanaf level 30 kan je de moeilijkheid richting Grandmaster 1,2 en 3 zetten. Met de Challenges of the Legionnaires: Valor kan je ook nog heel wat tijd doorheen Anthem spenderen.

Anthem is een game die zijn start liever anders had gezien en terecht. Deze was inderdaad bedroevend, maar voor ons gaat het er vooral om hoe ze deze problemen aanpakken. BioWare toont zich moedig in de strijd om de harten van vele gamers toch nog te veroveren. Ons hart hebben ze veroverd, want wij vinden op dit moment Anthem een enorm amusante game. De visuals en sfeer zijn van een bijzonder niveau. Het verhaal had beter gekund, maar in dit soort games is dat niet meer dan normaal. De actie zit zeer goed in elkaar en het vliegen met je Javelin is machtig. De missies missen wat variatie, maar dit wordt rechtgetrokken door de Strongholds en World Events. We hopen dat BioWare de moed niet laat zakken en verder blijft werken aan deze game zoals ze nu aan het doen zijn en we zijn er zeker van dat Anthem nog een echte topper van formaat wordt.

8/10

© Game4Me

#Anthem #ElectronicArts #EA #BioWare #Shooter #Screenshots

bottom of page