top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review | Far Cry New Dawn


Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal Uitgever: Ubisoft

Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Actie

Releasedatum: 15 februari 2019 Adviesprijs: € 59,99

Het is nog geen jaar geleden dat we in Hope County de strijd aangingen met de cult van Joseph Seed. Zo snel een nieuwe Far Cry-game? Dat zorgt voor het nodige scepticisme. Zeker wanneer je weet dat de nieuwe game zich opnieuw afspeelt in het fictieve Hope County. Wij waren alvast benieuwd welke ingrepen Ubisoft deed om deze game als een volwaardige sequel te doen aanvoelen en niet in de val te trappen van een veredelde uitbreiding af te leveren.

Het verschil is meteen duidelijk. Het verhaal speelt zich maar liefst 17 jaar af na de gebeurtenissen in Far Cry 5. De nucleaire ramp, The Collapse, heeft van Hope County een compleet andere plek gemaakt. Wanneer je als gamer door de wereld trekt herken je uiteraard heel wat plekken, maar het ziet er tegelijk allemaal anders uit, in een andere sfeer. Er zijn gebieden waar de straling te sterk is om zomaar te komen, een hipster-tweeling met teveel wapens en mankracht proberen alles te raiden wat er te raiden valt en jij moet uiteraard de actieheld van dienst spelen en er alles aan doen om de tweeling en hun gevolg tegen te houden én Prosperity - zoals de thuisbasis heet - uitbouwen. Een andere sfeer dus. Noem het post-apocalyptisch zo je wil, en die keuze valt reuze mee. We komen doorheen het verhaal bekende personages tegen die uiteraard pakken ouder zijn en we worden meteen geconfronteerd met Carmina Rye. Jawel, de dochter van Nick en Kim Rye. Het begin is vrij lineair, spectaculair en boordevol actie en belooft veel goeds voor de rest van de game.

Hét gevaar van New Dawn was uiteraard dat het niet té herkenbaar werd tegenover de vorige game. En zo zijn er wel herkenbare dingen zoals de specialists en guns/fangs for hire, maar zijn er toch vooral nieuwe dingen te bespeuren. Prosperity bijvoorbeeld. Een rasechte thuisbasis die je kan upgraden. Van de garage, tot de medische boeg, de werkbank, Prosperity zelf... en je moét upgraden. Want naarmate het spel moeilijker wordt krijg je lastigere tegenstanders en heb je betere wapens nodig. Die zijn onderverdeeld in drie categorieën en als je niet upgrade, kan je ze niet craften. Zo geeft de game je, samen met de perks die we al kenden uit Far Cry 5, je een beetje het gevoel in een open-wereld RPG bezig te zijn. Al spreken we natuurlijk van een light-RPG. Maar het is een leuke nieuwe feature, die je noopt de boel te verkennen.

Want Ethanol is in een post-apocalyptisch Hope County dé grondstof de je nodig hebt om upgrades uit te voeren en Prosperity draaiende te houden. Je kan ethanol vergaren door outposts te veroveren - én te herspelen, - supply drops van de vijand over te nemen... maar ook door expeditions Expeditions is één van de nieuwe dingen in de game. Missies buiten de de gewone map van Hope County. Originele locaties die heel wat kunnen opbrengen én je zin geven om expedities te ondernemen. Een erg coole feature die heel wat nieuw plezier naar de game brengt . Nog zoiets cool zijn de foto's van het vroegere Hope County die je in het begin van de game krijgt. Je kan de locaties zoeken en zo perk punten verdienen.

Maar niet alleen daar vallen nieuwigheden te bespeuren, ook in het craften zijn er coole zaken. De wapens zijn geweldig ontworpen en hebben allemaal een coole home-made look, maar de coolste is toch het saw launcher. Die vuurt messen van een cirkelzaag af en is enorm dodelijk en cool. Dat je niet alle wapens meteen kan craften, doet je de combat toch iets anders benaderen. Maar in the end of the day is daar een klein probleempje mee. De combat voelt, hoewel er nieuwe elementen zijn, niet heel anders aan dan in de vorige game. Op dat vlak is het een beetje té herkenbaar en krijgen we na een tijdje het 'been there, done that' gevoel. Al mogen we niet te streng zijn. Op vlak van combat zijn er dingen die anders ontworpen zijn om je een ander gevoel te geven en tenslotte draagt elke actiefranchise wel zijn specifieke combat met zich mee. Het gaat om de omgeving en de wereld waarin je beweegt.

En daar is Ubisoft toch in geslaagd iets nieuws te creëren binnen dezelfde wereld. De wereld is qua design prachtig en grafisch is het een uitstékende game. Iets beter als de vorige Far Cry-game, zelfs en dat is toch een hele prestatie. De nucleaire ramp heeft niet alleen tot absoluut toegangbare gebieden geleidt, maar ook tot weides vol kleurrijke bloemen die de ruïnes van Hope County overgenomen hebben. Het is een mix van vernietiging en schoonheid die zorgt voor een interessante open wereld gevuld met boeiende personages.

En het verhaal? Wel, het verhaal rond de tweeling is niet slecht. Maar de tweeling geeft ons nooit het gevoel dat we hadden bij de vorige villains. Joseph Seed was een maniakale cultleider, Pagan Min een gewelddadige en excentrieke heerser en Vaas gewoon een psychotische gek. De tweeling geeft dat bedreigende gevoel niet echt. Twee meisjes met een grote bek en een motorcrosshelm op de kanis. Maar dat maakt het verhaal natuurlijk niet slecht. Ondanks de iets minder indrukwekkende villains van dienst weet de game wel een cool verhaal te bouwen en is alles rond die tweeling interessanter dan zij zelf. De alliantie die je moet opzetten, Prosperity dat aangevallen wordt, de banden die je personage opbouwt, de gevolgen van de nucleaire ramp... Allemaal dingen die van Far Cry:: New Dawn een 'Crazy-Ass Ride' maken die je weer enkele tientallen uren bezig zal houden.

Far Cry: New Dawn is een sterke game geworden. Hét gevaar was dat dit een veredelde uitbreiding zou zijn in plaat van een volwaardige sequel, maar die vrees blijkt ongegrond. De game ademt een coole sfeer uit, heeft genoeg nieuwe dingen om verfrissend te blijven en - ondanks de mindere villain - een degelijk verhaal. De combat kan soms wel repetitief aanvoelen, maar het blijft ten allen tijde leuk.

8/10

© Game4Me

bottom of page