top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Hitman HD Enhanced Collection


Ontwikkelaar: IO Interactive Uitgever: Square Enix Platform: PS4, Xbox One Genre: Actie Releasedatum: 11 januari 2019 Adviesprijs: € 59,99

De Hitman-games draaien al haast 20 jaar mee. De kale, sluipende knikker met een barcode op zijn achterhoofd zorgde in het verleden voor veel plezier en doet dat nu nog steeds. Remasters kwamen er nog niet, maar in het hedendaagse gamelandschap kan dat niet achterblijven. En kijk, een januari vol remasters brengt ons Hitman HD Enhanced Collection.

Met de Hitman HD Enhanced Collection keren we terug naar de gouwe ouwe formule van Hitman: levels afhaspelen, in plaatst van de episodische gameplay van Hitman en de gestructureerde gameplay van Hitman 2. Blood Money uit 2006 en Absolution uit 2012 hebben een HD-bewerking gekregen, maar vooral bij Blood Money uit 2006 heb je toch een beetje het gevoel dat het grafisch te verouderd is, ondanks de HD-update. En vooral bij Blood Money heb je dat gevoel ook bij het spelen.

Want veel heeft IO Interactive niet veranderd aan deze game. Ja, de grafisch is de game wat opgepoetst en ziet het er allemaal een beetje scherper uit, maar qua gevoel en content kan je natuurlijk niet veel veranderen. Al hadden ze de controls en de handelingen kunnen aanpakken, maar naar ons gevoel is dat niet gebeurd. Het zou kunnen dat ons geheugen ons een beetje in de steek laat, maar als ze het veranderd hebben is het niet ten goede. Het voel allemaal wat 'akward' aan en hoewel de levels wel goed ontworpen zijn en voldoende mogelijkheden bieden, hebben we geen 'hooray, we kunnen het nog eens spelen'-gevoel. Het voelt een beetje als een opdracht aan. Hoewel het verhaaltje en de levels gewoon goed zijn.

Absolution is een ander verhaal. Die game stamt uit het PS3-tijdperk, toen de volle capaciteit al uit de games werden gehaald. Je merkt dat de release tussen de games zes jaar was, want Absolution gaf toen al meer vrijheden en mogelijkheden aan de speler. Een betere game als Blood Money, sowieso, maar again: niet zoveel meerwaarde als je de game al gespeeld hebt. Om niet te zeggen niets. Want de game is zo bijvoorbeeld gestript van zijn Contracts modus, om onduidelijke reden. Google gaf daarop niet meteen een sluitend antwoord, maar de afwezigheid dan eerder het toevoegen van content voelt toch niet goed aan.

Je krijgt dus vooral twee vrij gedateerde games die wel een HD-sausje hebben gekregen, maar voor het overige als geheel vrij mager overkomen. Auditief is er niets aangepast, en kan het vooral in Blood Money voorkomen dat je nog een aantal bugs ziet. Zoals een lijk dat gaat zweven of lichamen die je verstopt of waarvan een been door de solide staandiepvries steekt. Wat uiteraard door geen enkele vijand opgemerkt wordt. Die kleine dingetjes hadden wat meer aandacht kunnen krijgen om van de Enhanced Collection een beter geheel te kunnen maken, maar dat is helaas niet gebeurd, waardoor het toch niet echt meer een enorme aanrader is.

De games waren in 2006 en 2012 best goede games, maar de tand des tijds is niet mild geweest. Het is leuk om Hitman nog eens in zijn vrij lineaire zelve te spelen, en de levels zijn nog steeds goed ontworpen maar buiten het upscalen van de graphics is er niets aan veranderd. Vooral als je de games al gespeeld hebt is er geen reden om ze nog eens in huis te halen.

6/10

© Game4Me

bottom of page