top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Earth Defense Force 5


Ontwikkelaar: Sandlot Uitgever: D3 Publisher

Platformen: PS4 Genre: Shooter

Releasedatum: 11 december 2018 Adviesprijs: €59,99

Earth Defense Force van ontwikkelaar Sandlot is weer terug van weggeweest. De laatste game, Earth Defense Force 2025 verscheen in 2013 en werd niet bepaald warm ontvangen. Nu, vijf jaar later, is de nominatief vijfde game in de franchise op ons losgelaten. Kan deze game wel overtuigen?

Een eerste vreemd dingetje? Na Earth Defense Force 2025 krijgen we met deze vijfde game eentje die zich 3 jaar eerder afspeelt, in 2022. Erg vreemd, want verhaalgewijs maakt dat werkelijk geen enkel verschil. Een echt verhaal heeft de game ook niet. Wij spelen als een burger die plots terechtkomt ten midden een alien invasie en moeten de Earth Defense Force vervoegen om de aliens te bestrijden. Een flinterdun verhaal, eigenlijk géén verhaal en dat is altijd ontgoochelend. Ook de tutorial kan niet overtuigen. Kinderlijk, nutteloos en heel erg kort. Nogal wiedes wanneer je niets te vertellen hebt.

Een ontgoochelende start dus, en het lijkt er niet beter op te worden. Er vallen pylonen op de aarde die gigantische monsters spawnen. Soms wel 100 gigantische monsters tegelijk op het scherm, en hoewel dat cool kan zijn en het schieten aan een hoog tempo gaat, overleeft de game het technisch amper. Haperingen, de frame rate... alles moet kapot wanneer er teveel monsters tegelijk op je scherm getoverd worden. Héél jammer dus, want dat beknot het spelplezier. Ook de gameplay op zich is niet heel erg uitdagend. Het klinkt uitdagend, met zoveel monsters tegelijk op je scherm, maar zelfs met je begin loadout, een machinegeweer en een raketwerper ga je het helemaal redden.

Dat maakt de gameplay minder uitdagend en minder aantrekkelijk. Ook de ammopacks of armor packs die je rond je ziet liggen stellen weinig voor, want ammo wordt voortdurend automatisch aangevuld en armor kom je nooit of te nimmer tekort. En nee, de moeilijkheidsgraad lag niet laag, want we speelden op hard. Des te erger. Maar de game kent wel meer minpunten. Wanneer de actie begint gaat het snel, maar in tussenstukjes moeten we vaak véél te ver lopen en saaie monoloogjes aanhoren, zweven personages boven de grond, bewegen hun benen onafhankelijk van hun romp als in een PlayStation 1-game en gaat het springen en ontwijken even vlot als een betonmolen die polsstokspringen probeert op de Olympische Spelen.

Je leest het: weinig goeds over deze game. Ik zou nog willen afsluiten met iets positief, maar dat is moeilijk. Earth Defense Force 5 is niet alleen een verschrikkelijke game, het is ook een verschrikkelijk lelijke game. De animaties stammen uit het PS1 tijdperk, maar grafisch geraakt de game ook niet verder dan de matige PlayStation 2-game. Verschrikkelijke modellen, lelijke omgevingen, audio die in een lege hangar lijkt opgenomen te zijn: de game heeft teveel minpunten om op te noemen. Ons advies? Niet kopen. Néé, ook niet in een sale voor 5 euro. Gewoon... Ja, koop gewoon iets anders. Mahjong of zo.

Earth Defense Force doet zijn best, maar dan wel om de slechtste game van 2018 te worden. Dat op de PS4 anno 2018 nog zo'n verschrikkelijke games kunnen verschijnen is absurd. Lelijke gameplay, lelijke visuals... lelijk alles. Een paar puntjes voor de uren die Sandlot in de ontwikkeling heeft gestopt. Meer kan er echt niet af.

2/10

© Game4Me

bottom of page