top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Spyro - Reignited Trilogy


Ontwikkelaar: Toys for Bob Uitgever: Activision Platformen: PS4, Xbox One Genre: Platformer Releasedatum: 13 november 2018 Adviesprijs: € 59,95

Remakes zijn 'the thing' van de laatste jaren. Azend op de nostalgische gevoelens van de gamers brengen uitgevers alsmaar meer remakes uit van oude klassiekers. Denk maar aan de Crash Bandicoot-games die een geweldige remake kregen, maar ook aan andere games die heruitgebracht worden, maar enkel en alleen een nieuw laagje verf krijgen Ook Spyro valt die eer te beurt. Het paarse draakje is één van de favoriete gamefiguurtjes van veel kinderen van de jaren '90, en nu zijn wij groot en komt Activision ons deze keer op de nostalgische gevoelens werken.

De Spyro-games, de originele trilogie van de PlayStation 1 is ondertussen 20, 19 en 18 jaar oud. Gewéldige herinneringen, en alle drie de games zitten vervat in deze remake. Géén remaster, een remake. Toys For Bob heeft elke game gestript, volledig opnieuw opgebouwd en het resultaat is dat we vanaf de eerste seconde opnieuw betoverd worden door Spyro. Hij voelt opnieuw aan zoals de eerste keer, het is even leuk als de eerste keer en we willen van game tot game springen, net als de eerste keer.

Nu zou je kunnen zeggen dat die nostalgische, warme, roze wolk ons het zicht beneemt om correct te oordelen, maar dat valt in dit geval nog wel mee. Spyro The Dragon, Ripto's Rage! en Year of the Dragon zijn qua structuur en gameplay compleet met mekaar vergelijkbaar. De sequels voegen niet heel veel toe aan de originele Spyro-game en ook daar gaan we wereld na wereld door om zoveel mogelijk dingetjes te verzamelen. Maar om één of andere reden stoort dat niet. Het is in elke van de games gewoon enorm leuk om met Spyro rond te rennen, vijanden het vuur letterlijk aan de schenen te leggen of er op in te beuken. De games speelden al lekker in het verleden, maar samen met de visuals hebben ook de controls nog een upgrade gekregen.

Zweven en springen voelt nog natuurlijker en efficiënter aan, waardoor je letterlijk op wolkjes loopt in de levels. De Spyro-games zijn nooit de meest uitdagende geweest, en dit maakt dat er zeker niet beter op. Je zou het gebrek aan moeilijkheid en uitdaging een minpunt kunnen noemen, maar dit vegen we toch even met de mantel der liefde - en nostalgie - onder de mat. Daar willen we Spyro zéker niet op afrekenen en zeker niet omdat het gewoonweg zo enorm soepel en vlot speelt. Dat is een pluspunt dat je bij sommige remakes niet ziet. Crash Bandicoot was enorm cool, maar ook daar had je eenzelfde problemen en frustraties met springen en lopen als bij het origineel. Niet zo bij Spyro.

Wat wel niet veranderd is, is uiteraard het gebrek aan een goed verhaal. Spyro is op alle vlakken een 'easy accessible' platformer en daar rekenen we het verhaal bij. Het is cute, de draken zijn cool maar het verhaal is maar een vehikel om de platformer-gameplay aan te hangen. Maar toch is dit voor ons op alle vlakken één van de beste platformers van het jaar. Ook visueel. De geest van de klassiekers is goed vastgezet in deze remake. Kleurrijk, vrolijk, toffe muziek, sterk op grafisch-technisch gebied... De laadtijden konden beter, maar dan zijn we aan het muggenziften.

Spyro Reignited Trilogy is zonder meer één van de beste games van dit jaar. Althans zeker op het vlak van platforming. De gameplay staat 20 jaar later nog steeds als een huis en de remake is gewoon enorm mooi en speelt enorm vlot. Een must-have voor iedereen die het opnieuw wil beleven, of de games nog nooit gespeeld heeft.

9/10

© Game4Me

bottom of page