top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: SoulCalibur VI


Ontwikkelaar: Namco Bandai Games, Project Soul, Dimps Uitgever: Bandai Namco Entertainment Europe Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Fight Releasedatum: 19 oktober 2018 Adviesprijs: € 59,95

De Soulcalibur-reeks gaat al heel wat jaren mee. Het debuteerde op de allereerste PlayStation onder een andere naam, Soulblade. Toen we deze game voor het eerst te spelen kregen was onze ziel onmiddellijk verkocht. We zijn ondertussen heel wat jaren verder en Namco Bandai had het wijze besluit genomen om de vechters van Soulcalibur rust te gunnen. Eerlijk is eerlijk; er was helaas wat sleet op de reeks gekomen, zeker vanaf SoulCalibur 4 en we konden op een slinkse manier onze ziel terugkrijgen. Toch zijn we enorm nieuwsgierig of we voor de tweede maal een pact met de duivel kunnen sluiten en onze ziel wederom kunnen verkopen aan dit hopelijk succesvolle zesde deel in de Soulcalibur-reeks.

Soulcalibur 5 hebben we enkele jaren geleden de rug toegekeerd en daarom is de drang net iets groter om onze vechtkunsten wederom uit te testen in deze nieuwe Soulcalibur-game. Helaas starten we meteen met een negatieve noot in deze review. We gingen van start met de Story: Soul Chronicle mode en dit was toch wel echt een klap in het gezicht.

Makke Main Story We doorlopen de main story van Soulcalibur VI met hoofdpersonages Kilik, Maxi en Xianghua. Wie zich verwacht aan een reeks epische gevechten is eraan voor de moeite. De main story bestaat uit 21 chapters die gevuld zijn met maar 13 gevechten. We begrijpen ook dat we niet in elke chapter moeten vechten, maar het tweede probleem in deze mode is meteen duidelijk. Je kan namelijk het niveau van deze mode niet aanpassen. Wat resulteert in oersaaie en zeer makkelijke gevechten. Op een goed uurtje waren we doorheen deze 21 chapters die op de koop toe boordevol tekst bevatten. Wie hoopten op een story mode die verteld werd aan de hand van prachtige filmpjes kan ook beter andere oorden opzoeken. De story mode wordt op een nogal knullige manier weergegeven. Dit gebeurd aan de hand van illustraties. Wanneer er personages aan bod komen, worden deze met een soort van portret op je scherm getoond. Het voelt gewoon heel goedkoop aan, zeker als je naar andere vechtgames kijkt die wel indruk maken met een geweldige story mode. Als je uiteindelijk de main story hebt uitgespeeld en je vind de moed nog om door te gaan in deze mode dan kan dit met elk personage dat in de game zit. Je speelt ongeveer 6 chapters per personage en je kan op de tijdlijn zien wat zij op die moment aan het uitspoken zijn. Die gebeurtenissen hebben geen impact op de main story.

Half in schock waagden we ons aan de andere mode, Libra of Soul. In deze mode kan je de artistieke toer op. Je maakt namelijk zelf je personage aan en de keuzes die je voorgeschoteld krijgt zijn toch wel enorm. Humans, mummy's, lizards, shapeshifter en Darksider zijn enkele van de verschillende rassen waaruit je kan kiezen en daar stopt het natuurlijk niet. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt moet je nog een vechtstijl kiezen. Deze vechtstijlen behoren natuurlijk toe aan de hoofdpersonages uit de game, dus weet je in principe perfect welke stijl je het best kan kiezen. Op gebied van je uiterlijk kan je echt alle kanten op. Voor de liefhebbers is het zeker de moeite waard om het internet te raadplegen , want daar zie je echte maffe personages verschijnen. Uiteindelijk is je personage klaar om de strijd aan te gaan in deze RPG-achtige vechtmode. Op zich is deze mode niet echt verkeerd, maar je wordt wederom bedolven onder de vele teksten en ook hier kan je het moeilijkheidsniveau niet aanpassen. Wat dan wel weer geweldig is, is het feit dat je je zelf gemaakt personage kan gebruiken in andere modes.

We zijn dus tot de conlusie gekomen dat we met enorme blauwe plekken achterblijven dankzij de story- en Libra of Soul mode. Kan dit SoulCalibur Vi vermorzelen? Eigenlijk niet, want laten we eerlijk zijn; de game blinkt enorm uit in zijn combat. Natuurlijk blijkt dit in bovenstaande modes iets minder. Je kan je skills nog steeds uittesten in gekende modes zoals Arcade, Versus, Training en natuurlijk online in Casual of Ranked mode. Heerlijk toch om met iemand in dezelfde kamer een potje SoulCalibur VI te spelen in versus mode. Het zweet kwam soms letterlijk op ons hoofd te staan, want dan pas zien we echt de kracht van deze 3D fighting game. Het kwam zelden voor dat er iemand verrot werd geslagen in versus en het was eerder een strijd van enkele millimeters van elkaars levensbalk, zalig. Zeker wanneer je alle moves wat onder knie begint te krijgen worden de gevechten nog intenser.

Er zijn in totaal drie nieuwe personages in deze game; Azwel, Grøh en Geralt of Rivia. Die laatste naam zal bij vele gamers herkenbaar overkomen, want Geralt is natuurlijk het hoofdpersonages van de geweldige The Witcher-games. Niet enkel zitten er nieuwe personages in deze Soulcalibur VI, maar ook nieuwe moves. Zo kan je tijdens gevechten de Reversal Edge gebruiken. Wanneer je dit gebruikt, gebruik je een bepaald hit op je tegenstander en word je beeld op een soort van Matrix-achtige manier vertraagt. De vechters gaan enkele stappen achteruit en dan is het tijd om toe te slaan. Dit gebeurt op een rock-paper-scissors manier. Vierkantje verslaat rondje, rondje verslaat driehoekje en driehoekje verslaat dan weer vierkantje. Wanneer beide spelers op dezelfde button drukken krijgen ze beide een herkansing. Deze Reversal Edge zorgt ervoor dat de gevechten enorm aantrekkelijk worden.

Critical Edge is ook weer van de partij. Dit is een speciale aanval die je bijna in alle fighting games terug vindt. Door aan te vallen of succesvol te blokken wordt er een meter gevuld. Je kan deze meter tot tweemaal toe vol laten lopen, waardoor je bij stand 1 al een speciale aanval kan uitvoeren, maar wie meer geduld heeft en zijn kansen hoger inschat kan zijn meter tot stand 2 laten vullen, waardoor je nog een sterkere aanval op je scherm tovert. Soul Charge zorgt er dan weer voor dat je voor een bepaalde tijd je aanvallen kan versterken. Combineer je je Soul Charge met Fierce Attacks is het hek helemaal van de dam. Deze combo zal je echter niet onmiddellijk onder controle hebben, want wie zich geroepen voelt om bij elk personage de combo's en aanvallen uit het hoofd te leren zal helaas een ontcijferboek nodig hebben. Dit probleem kan ook bij ons liggen, want we snappen niet goed waarom de makers niet gewoon de aanvallen in hun combatlist weergeven zoals op je controller. Vierkantje wordt weergegeven als een A en K wordt weergegeven als een K. We snapppen wel wat dit betekend A is voor Attack, K is voor Kick en G is voor Guard, maar dit brengt naar onze mening eerder verwarring bij de speler qua logisch denken.

Soulcalibur VI blijft zich ook vasthouden aan oude principes zoals het geweldige Ring Out systeem dat een gevecht op een seconde een andere uitkomst kan geven. Als je veel aanvallen blokkeert kan je armour en dergelijke kapotgaan en dat vinden we dan weer geweldig dat die nostalgie in de gevechten behouden wordt. Grafisch is Soulcalibur VI niet overdonderend, maar zeker niet slecht. De sfeer in de gevechten spat er soms vanaf. De game heeft er voor gezorgd dat we onze ziel verschillende keren terug in ons lichaam hebben getrokken, want op momenten vonden we dat het spel zelf zielloos ronddwaalde. Zeker de Story en Libra of Soul mode zijn hier de oorzaak van. Gelukkig maakt de rest van de game veel goed, waardoor we toch het pact van de duivel ondertekenen.

Soulcalibur VI is dus duidelijk een game met twee gezichten. Er is een geweldig zwak deel aanwezig in de vorm van de Story en Libra of Soul mode. De combatlist die zeer veel verwarring met zich meebrengt is toch ook iets eigenaardig. Gelukkig is er ook een zeer sterk deel aanwezig door eigenlijk al de rest van de game. Al bij al moeten we toch concluderen dat de pauze van enkele jaren de reeks goed doet. Deze game is puur op combat alleen één van de beter 3D fighting games.

7,5/10

© Game4Me

#BandaiNamcoEntertainmentEurope #SoulCaliburVI #Fight #Screenshots

bottom of page