top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review | Call of Duty: Black Ops 4


Ontwikkelaar: Treyarch Uitgever: Activision

Platformen: PS4, PC, Xbox One Genre: Shooter

Releasedatum: 12 oktober 2018 Adviesprijs: € 59,99

De Call of Duty-franchise is ondertussen 15 jaar oud en als een videogamereeks al zo lang loopt en sinds 2006 elk jaar onafgebroken met een nieuwe game komt, zijn er onvermijdelijk minder goede iteraties. Maar sommigen blijven bij. Call of Duty: Modern Warfare 2 is er zo eentje, maar ook Black Ops 2 staat gegrift in het collectief geheugen van de Call of Duty-fanaat. Dé reden waarom er toch wel uitgekeken werd naar Black Ops 4.

Een nieuw jaar, een nieuwe Call of Duty, dat blijft een ongewijzigd principe. Vorig jaar zagen we de goede iteratie WWII op ons af komen, maar dit jaar is Call of Duty een ander beestje. Ondertussen heeft één specifiek genre de shooter-wereld veroverd: Battle Royale. Alle grote shooters doen er aan mee. Battlefield, maar dus ook Black Ops 4. Dat was hét speerpunt van de marketingcampagne en de bèta kon niet iédereen overtuigen. Maar in het afgewerkte product is het gewoon een prima mode geworden. De kern van Battle Royale, Blackout zoals het in Black Ops 4 heet, is prima naar de Call of Duty-franchise vertaalt, met enkele eigen twists.

Battle Royale hype

De map van Black Out is best groot te noemen. Het is leuk dat sommige gebieden gebaseerd zijn op populaire maps als Nuketown en er zitten zowel uitgestrekte stukken als iets dichter bebouwde stukjes in én kunnen we met voertuigen ons snel verplaatsen. Het principe is bekend. X-aantal spelers landen op een map, zoeken wapens en proberen als laatste te overleven. Een solide spelervaring, want het schieten is enorm vlot, maar ook het bewegen over het algemeen heeft een lichte boost gekregen. In open vlaktes moet je in een Battle Royale snel kunnen springen, duiken, op de buik plat gaan en dat gaat allemaal heel erg vlot.

In principe is het dan ook een degelijke mode, maar springt hij niet écht uit de band tegenover andere Battle Royale-games. er zijn wel specifieke dingen zoals dat je perks kan vinden en een voordeel kan krijgen tegenover andere gamers, maar het mist wat vernieuwing binnen het nu al tanende Battle Royale-genre, wat jammer is. Maar de basis van Battle Royale is goed uitgevoerd, in combinatie met sterke, typische Call of Duty-gameplay. Maar om het échte speerpunt van de mode te zijn, had het iets vernieuwender gemogen. Battle Royale wordt de dag vandaag overal ingepropt en hoewel het hier deftig is uitgewerkt, is het bij andere games vaak te basic of te snel gemaakt. Nu ja, het Battle Royal-genre zal tegen volgend jaar ongetwijfeld doodgebloed zijn, het is en blijft een hype.

Multiplayer blijft de hoeksteen

Met de zware inzet op Battle Royale was het afwachten hoe de multiplayer voor de dag zou komen. Wel... het is en blijft de hoeksteen van Call of Duty. Blackout mocht dan wel de inzet zijn, de 'gewone' multiplayer blijft de beste mode in Black Ops 4. De basis is gekend met game modi die grotendeels intact blijven en wapens, attatchments en perks die je kan vrijspelen, maar Treyarch heeft er opnieuw een twist aan proberen te geven. Zo maken 'Specialists' hun intrede. Bij aanvang van elk potje kan je jouw specialist kiezen. Die kan een custom loadout meenemen die je zelf bepaald, maar heeft hij een functie binnen de game die uniek is. Zo kan je bijvoorbeeld prikkeldraad meenemen om gebieden af te zetten, een andere specialist kan spawn points plaatsen en nog een andere kan zo bijvoorbeeld extra ammo mee zuilen die de rest kan oppikken.

Niets wereldschokkends, maar het is wel iets nieuws dat meer tactische mogelijkheden geeft, voor zover de multiplayer dat toelaat. Want in de potjes die wij speelden was het toch vooral ieder voor zich. Maar goed, dat is de aard van het beestje. Maar dit gecombineerd met de snelle, vlotte shooter gameplay zorgt toch weer voor een erg leuke multiplayer-ervaring. Zeker omdat de mappen best top zijn en er met bijvoorbeeld Heist een leuke nieuwe mode bijgekomen is. De mappen zijn knap ontworpen, erg divers en er is zelfs onderwater gameplay bij die naadloos aansluit bij de rest.

Geen singleplayer, matige Zombie Mode

De multiplayer is dus opnieuw het sterkste punt van deze Black Ops 4, maar ook zombies zijn weer terug. De Titanic en een Romeinse gladiatorenarena zijn de settings, maar in tegenstelling tot andere jaren voelt de Zombie modus een beetje ontgoochelend aan. De mappen zijn knap en grafisch goed, zoals de hele game, maar het is niet zo goed als andere jaren. Een minder verhaaltje, minder interessante personages... Het blijft tot op zekere hoogte leuk met vrienden, maar het laat toch wat van zijn pluimen. Wat ook van zijn pluimen laat is de singleplayer. Nu ja, die kip werd helemaal geplukt want er is geen singleplayer.

En dat is een groot gemis. Singleplayer games zijn nog steeds populair en een goed verhaal rond oorlogshelden is iets wat Call of Duty toch wat kenmerkt. Nu is het een complete multiplayer-ervaring, maar voelen we ons een beetje beroofd bij het gebrek aan singleplayer. Er zijn wel tutorial missies met filmpjes tussenin, maar dat is slechts een lapje voor het bloeden. Op dat vlak stelt Treyarch ons enorm teleur. Een gevolg van de focus op de Battle Royale Blackout modus, maar dat gaat vast doodbloeden, dus verwachten we ons in de volgende of de Call of Duty daarna toch terug aan een verhaal.

Call of Duty: Black Ops 4 is een goede iteratie in de franchise, maar ons wegblazen doet het verre van. De game mist een singleplayer modus en dat zit ons hoog, maar je krijgt wel het hypebeast dat Battle Royale is in de plaats. Maar dat is wat het is: een hype. De multiplayer weet Black Ops 4 naar ene bepaal niveau te stuwen en blijft de hoeksteen. Zo is de nieuwe Call of Duty toch een game die je als shooter-fanaat een jaar kan bezig houden.

8/10

© Game4Me

bottom of page