top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: The Conjuring House


Ontwikkelaar: RYM Games Uitgever: Rym Games

Platformen: PC Genre: Horror

Releasedatum: 25 september 2018 Adviesprijs: € 20,99

The Conjuring, een filmfranchise die iedereen kent en al een tijdje meegaat. Met Halloween in aantocht verschijnen er weer hopen horrorfilms, maar ook games. Eén daarvan is The Conjuring House. Een titel die probeert mee te surfen op de bekendheid van de films, maar niets met de franchise te maken heeft. Maar is het een goede horrorervaring?

The Conjuring House speelt zich, zoals de titel al kan verraden, af in een huis. Een oud landhuis dat langs alle kanten kraakt. We worden er naar toe gestuurd om de vreemde dood van de eigenaar te onderzoeken en al gauw blijkt dat het huis bezeten is door één of meerdere demonen die ons de mogelijkheid om het huis te verlaten compleet afnemen. En zo vinkt The Conjuring House netjes alle vakjes af van het horrorgenre. De opzet is dus héél erg clichématig, en clichématige horrors ontstijgen zelden de middelmaat. Maar da's het verhaal, en de gameplay moest nog beginnen. Al werd het snel duidelijk dat ze achter in de ontwikkelstudio nog een extra tonnetje clichés gevonden hadden.

Want we hebben al horrorgames te spelen gekregen die het genre toch een originele draai weten te geven. Denk maar aan het geweldige Layers of Fear van Bloober Team. Die origineel draai missen we hier. De gameplay bestaat hier vooral uit het zoeken en verzamelen van artefacten om zo de volgende speelbare zone te openen en daar opnieuw hetzelfde te doen. Vrij repetitieve gameplay dus, die doorheen de game niet zoveel nieuws biedt. Al is de atmosfeer van de game wel fijn. Al is fijn niet helemaal het juiste woord. Het is fijn omdat het de juiste dosis horror en creepyness in de game injecteert. Ja, er wordt veelal gebruik gemaakt van schrikeffecten, jump scares en hoewel dat een goedkope mechaniek is, weet het toch wel de juiste sfeer te zetten.

Er wordt - uiteraard - ook gebruik gemaakt van omgevingsgeluiden en wanneer goed uitgevoerd, kan het je als speler de stuipen op het lijf jagen. Daarin slaagt de game wel. Ook al omdat je constant opgejaagd wordt door demonen en je altijd een veilige plek moet vinden. Want checkpoints of doorlopende opslagmogelijkheden zijn er niet. Je moet constant op zoek naar veilige kamers waar je kan schuilen en de game opgeslagen wordt. Een beetje in analogie naar de werking van ZombiU. Dat zorgt enerzijds voor spannende stress die de game iets extra's geeft, anderzijds is het een beetje frustrerend dat we ons spel niet zomaar kunnen opslaan. Een 'double edged sword', zoals ze zeggen.

De gameplay is dus iets te beperkt om een topper te zijn, al is de sfeer erg goed, en ook grafisch kan The Conjuring House bekoren. Het landhuis is erg goed gestructureerd qua level design en grafisch ziet het er gewoon heel erg goed uit. Geen AAA-titel niveau, maar voor een indiegame hoort het zeker bij de beteren in zijn genre. De horrorgame van RYS Games heeft dus wel degelijk potentieel, maar het ontbreekt de game aan een leuke twist op de clichés uit het horrorgenre waardoor het echt niet boven de middelmaat uitkomt.

The Conjuring House kan niet wedijveren qua niveau met de Conjuring-filmfranchise waar het duidelijk zijn mosterd haalt, maar ook niet met horrortoppers als Layers of Fear. De game wordt de das omgedaan door te repetitieve gameplay en heel veel clichés, al ziet het er knap uit en is de sfeer dik oké.

6/10

© Game4Me

#Horror #TheConjuringHouse #RYMGames #Screenshots

bottom of page