Ontwikkelaar: Ubisoft Canada Uitgever: Electronic Arts
Platformen: PC, PS4, Xbox One, Switch Genre: Sport
Releasedatum: 28 september 2018 Adviesprijs: €59,99
Massa's sportgames in deze nazomer, maar dé populairste sport blijft toch wel voetbal. Het beheerst alle krantenkoppen van de sportpagina's en ook in videogameland zijn voetbalgames de populairste sportspellen. PES 2019 speelde het kortst op de bal, maar dat wil niet zeggen dat het de beste game is. FIFA weet PES al jaren op een afstand te houden als we praten over het geheel. Zet FIFA 19, na een iets tragere, minder goed ontvangen FIFA 18, opnieuw stappen vooruit?
FIFA 19, en daarmee vallen we meteen met de deur in huis, brengt een héél andere gameplay beleving met zich mee. Alsof ze bij EA plots het licht zagen en zich realiseerden dat FIFA 18 té traag, té arcade-achtig en té veel gebaseerd op sprintsnelheid was. Want wat deden de meesten? Snelheidsduivels posteren op de flanken, iedereen van de sokken lopen en intikkertjes opzetten. Dat is nu grotendeels verleden tijd in FIFA 19. Snellere flankspelers leveren natuurlijk nog steeds een voordeel op, want dat is maar normaal, maar het lijkt allemaal veel meer uitgebalanceerd. Zo maken tragere verdedigers soms nog kans om een aanvaller terug te halen, want mét de bal ben je nu eenmaal trager dan zonder bal. Net zoals in het echte voetballeven. Een extra dosis realisme dus.
Dosis realisme
Dat zien we ook terug in het algemene spel. Waar FIFA 18 voor de pace-boys was met anderzijds zeer traag middenveldspel, kan je nu opnieuw wat sneller en beter combineren. Niet dat het zo makkelijk is, want de first touch werd nog wat realistischer gemaakt, net als het passen. De snelheid van je pass bepaald veel en zal op termijn de beteren van de minderen onderscheiden in de online spelmodi. Net zoals de snelheid van je schot. En hier zit misschien een klein puntje van kritiek: het knallen op doel is echt wel héél moeilijk. Des te langer je de knop in kan houden, des te harder je knalt. maar het is makkelijk om te zacht of te hard te knallen. Anderzijds zorgt dit weer voor meer uitdaging en is het een kwaliteit die je moet perfectioneren. Of het dan écht een minpunt is? Qua instapdrempel wel. Voor de uitdaging die het met zich meebrengt dan weer niet. Het hangt puur af van je persoonlijke beleving.
Anderzijds is ook het verdedigen aangepakt. Verdedigers zijn slimmer, laten je minder vaak in de steek en het tackelen lijkt beter afgestemd Dat was ook een probleem bij de voorganger, en voelt nu beter en natuurlijker aan. Neem daarbij de bijgeschaafde animaties die realistischer als ooit ogen, en je hebt een voetbalgame die tegenover zijn voorgangers alweer een flinke stap richting realisme zet. Misschien de meest realistische FIFA tot nog toe. Maar die gameplay moet je natuurlijk toepassen op leuke modi en daar slaat EA misschien toch wel enkele stappen over. De focus ligt zonder meer alweer op de online beleving, met Ultimate Team als speerpunt, maar de andere modi bieden geen meerwaarde tegenover de voorgangers.
Copy / Paste Carrière
Of het moet de Champions League zijn. Die licentie zit weer bij EA, en is een leuke extra. Dat zorgt er voor dat qua pakket FIFA het meest complete voetbalspel is. Het knappe, realistische voetbal van PES ten spijt. Maar waar EA de mist in gaat, is bij de carrière modus. Het is de mode waarvan spelers al lang vragen naar vernieuwing. Maar ook deze keer mist de modus elke vernieuwing. Wel, buiten dat je Champions League-voetbal kan spelen. Maar voor het overige is het een letterlijke copy/paste van vorig jaar, inclusief antwoorden en interacties met trainers. Jammer, want er is vraag naar. EA kiest dus duidelijk om dit offline gedeelte te negeren ten voordele van de online beleving. Buiten Kick Off mode gerekend. Daar heeft EA wel in vernieuwd. Het is allemaal niet spectaculair, maar de mode heeft heel veel opties gekregen om met je eigen regels en wetten te spelen. Zonder fouten, zonder buitenspel... noem maar op. Klinkt misschien niet als heel veel, maar als je samen FIFA speelt 1vs1 kan je hiermee heel veel lol beleven.
De focus blijft dus echter op Ultimate Team, maar ook The Journey. Het derde deel van The Journey is alweer een leuke belevenis, met enkele extraatjes. Het verhaal draait natuurlijk rond Alex Hunter, maar je gaat dit jaar als meer dan één personage kunnen spelen. Zo beleef je het verhaal uit verschillende perspectieven en dat verhaal is gewoon goed, met degelijke stemvertolkingen. Eén absoluut hoogtepunt beleef je al in het begin van The Journey, wanneer je een match in de oude dagen mag spelen. Met de typische bruine bal, heel slecht veld en nostalgisch Engels Stadion. Een erg leuke passage die toch een unieke belevenis is. Hoe kort het ook is. Het grootste en beste gedeelte van FIFA 19 is echter ook dit jaar Ultimate Team. De mode blijft grotendeels onveranderd. Het is een weinig veranderend concept, maar eentje dat blijft scoren; Dat komt uiteraard onder meer door de verschrikkelijke goede live-ondersteuning, met Teams of the Week, liga's, competities en elke week speciale kaarten die wat beter zijn als hun normale kaarten en overall gameplay.
Pay to Win
En ja; de microtransacties zitten er in. EA past zich dus niet aan aan onze wetgeving. Een minpuntje toch wel, want het niet naleven van die wetgeving is een puur commerciële beslissing. Er gaat immers véél geld om met de packs en op die manier blijft de mode toch een béétje pay to win. Hoe leuk de mode ook is. Maar er is toch één aanpassing. Het geheel is 99% identiek aan de vorige UT modi, maar Division Rivals is nieuw als kwalificatie tornooi voor de Weekend League. Op die manier speel je gewoon een aantal matchen en ga je uiteindelijk dan gematched worden aan spelers die tijdens die kwalificatiematchen een eenzelfde niveau haalden.
Dan rest er maar één ding: de graphics. FIFA 19 titelt zichzelf graag als 'The Beautiful Game,' en... dat is het toch wel. De sfeer, de tribunes, de spelers, de verschillende weersomstandigheden... Alles ziet er heel erg knap uit. Er zijn ook tal van nieuwe animaties die het geheel wat realistischer maken en kleine details zoals X voor 'signature celebration' en O voor 'Random Celebreation,' maken het geheel af. FIFA 19 is dus een sterke voetbalgame geworden. Zowel qua gameplay als visuele beleving.
FIFA 19 is een opstap van FIFA 18, zoveel is zeker. Verdedigen en aanvallen voelt alweer meer uitgebalanceerd, de animaties zijn schitterend, The Journey is weer cool en UT weer sterk. Bovendien maakt de Champions League licentie van FIFA 19 een compleet pakker. Anderzijds is er ook het gebrek aan goede carrière mode en het blijvende pay to win principe van UT, maar schaadt het de game niet echt. Het is een sterke game die voetballiefhebbers onder de gamers weer een jaar lang gaat bezig houden.
8,5/10
© Game4Me