top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: NBA 2K19


Ontwikkelaar: Visual Concep Uitgever: 2K Games

Platformen: PC, PS4, Switch, Xbox One Genre: Sport

Releasedatum: 7 september 2018 Adviesprijs: €59,99

September is dé sportmaand bij uitstek in videogameland, en ook traditioneel de maand dat enkele franchises head-to-head gaan en strijden om de titel van beste game in zijn genre. We hebben natuurlijk de rivaliteit tussen PES en FIFA in het voetbal, maar bij het basketbal gaat het tussen NBA 2K en NBA Live. De eerste is al jaren de koning van de basketbalgames, maar weet het dat niveau aan te houden?

Dé reden waarom NBA 2K de laatste jaren zo uitblonk was niet alleen de uitstekende gameplay op de court, maar ook de singleplayer-verhalen die NBA 2K een aantal jaren geleden introduceerde tot de sportgames. Games als FIFA en NBA Live imiteren het, maar deze reeks zette de trend en kwam altijd met een interessant verhaal. Ook nu is dat het geval. We maken een verhaal mee van een speler, AI, die op jonge leeftijd in China verzeild geraakt en daar moet timmeren aan de weg terug naar de NBA. Visual Concepts wist alweer enkele grote namen te strikken om een rol te spelen, zoals Haley Joel-Osment en Anthony Mackie en het verhaal is gewoon interessant. Het geeft zoals altijd een groter doel aan je MyCareer Mode en ook nu is het een echte meerwaarde.

Maar waar het om draait in NBA 2K19 is natuurlijk vooral het spelletje met de bal op de court. Ook dit is een element die elk jaar wel al wist uit te blinken in deze reeks en dat is nu niet anders. Het spelletje op de court verloopt nog altijd enorm vlot, en heel veel lijkt er niet veranderd aan de gameplay. De meest 'ingrijpende' verandering is misschien wel de Takeover meter. Een meter die vult wanneer je schittert op de court, en eens gevuld je speler of ploeg compleet in het momentum brengt. Tot dat de meter leegloopt worden al je statistieken enorm geboost en moet je al hard je best doen om driepunters te missen of ballen niet te stealen. Dat lijkt alsof Visual Concepts de game hiermee makkelijker maakt, maar dat is niet helemaal het geval. De periode is kortstondig, maar toch lang genoeg om een realistisch momentum - dat je ook in echte wedstrijden hebt - om te zetten naar een game en zo terug te komen of net uit te lopen van de tegenstander.

Maar een takeover kan ook gebroken worden en ook de tegenstander kan een takeover moment meemaken. Omgekeerd kan je ook een cold streak kennen, momenten waarin het moeilijker gaat, maar je ook meer moeite moet doen om te kunnen scoren of geslaagde acties op te zetten. Alleen heeft dit geen metertje, en is dat iets wat ook al bestond in vorige titels. Maar de takeover - het momentum - is enorm goed uitgewerkt en geeft een meerwaarde aan de gameplay. En die gameplay wordt ondersteunt door prima AI en animaties. De tegenstander lijkt vloeiender over te schakelen van offense naar defense en omgekeerd, wat natuurlijk ook geld voor onze ploegmaats. Neem daarbij heerlijke animaties die elk jaar beter lijken te worden, en je hebt een basketbalgame die het spelletje helemaal geloofwaardig naar PC en consoles weet te brengen en toch ook zijn reputatie als 'King of Basketball' bevestigd.

Maar er zijn ook kleine veranderingen die niet zo opvallen, maar het leven aangenamer maken. Zo is The Neighbourhood, die vorig jaar zijn opwachting maakte, net wat minder groot en repetitief gemaakt zodat navigeren minder langdradig wordt en is er in MyCareer ten goede gerommeld met de manier waarom punten en coins toegekend worden, waardoor levelen en je speler beter maken wat beter uitgebalanceerd wordt. Zowel offline als online. En dan heb je nog het grafische aspect. Qua sfeer en beleving staan de 2K-games op eenzame hoogte, en dat laat dit jaar helemaal niet af. Grafisch is het nog iets gedetailleerder en beter dan vorig jaar, en qua sfeer staat het alweer op punt. Van de pre-game shows, die gevarieerder en humoristischer lijken dan voorheen tot de commentaat die in tegenstelling tot andere sportgames niet zo gauw repetitief wordt .NBA 2K bewijst ook dit jaar waarom het de King of Basketball is.

Het is elk jaar uitkijken naar wat 2K Games nu weer doet met de NBA-franchise, en het antwoord is duidelijk: ze staan er alweer. Het verhaal is opnieuw prima, de gameplay kent kleine verbeteringen en het is nog altijd even leuk als voorheen. De topper staat alweer aan de top.

8,5/10

© Game4Me

bottom of page