top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: F1 2018


Ontwikkelaar: Codemasters Uitgever: Codemasters

Platformen: PC, PS4, Xbox One, Genre: Sport

Releasedatum: 24 augustus 2018 Adviesprijs: € 59,99

Van alle racesporten, is de Formule 1 misschien wel de meest spectaculaire. Bolides die aan tweehonderd tot driehonderd kilometer per uur mekaar trachten voorbij te steken, al dan niet met ongelukken tot gevolg, en kneusjes die vooral niet trachten gedubbeld te worden. Zoals elk jaar komt Codemasters ten midden het F1-seizoen met een nieuwe editie van de game.

F1 2018 brengt helemaal wat je verwacht van een Formule 1-game: alle tracks en coureurs van het huidige seizoen, de bekende modi en vooral de optie om je eigen racer aan te maken en je op te werken naar het allerhoogste kroontje van de F1: de wereldtitel. Als dit allemaal bekend in de oren klinkt, hebt je gelijk. Codemasters vernieuwt de game dit jaar opnieuw niet, maar probeert de fundamenten die van F1 2017 een goede racegame maakte, te versterken en hier en daar een nieuw element te introduceren die de race-ervaring helemaal af maakt.

Want welke mode je ook kiest: de race-ervaring op zich blijft dezelfde. En die is toch opnieuw heel erg goed. Als je de moeilijkheidsgraad niet te makkelijk kiest, zitten er weer spannende races in waar elk aspect van je auto dat je aanpast toch wel voelbaar invloed heeft op je prestaties en hoe de auto aanvoelt op het circuit .Dat is de essentie van een goede Formule 1-game: aanpassingen die het verschil maken en een goed snelheidsgevoel met spanning in de races. En dat doet Codemasters opnieuw erg goed. Je kan als speler natuurlijk altijd kiezen om het jezelf heel makkelijk te maken met assists en een racelijn en noem maar op, maar dat neemt weg van de race-ervaring en zou jammer zijn. Al is het op die manier natuurlijk een racegame die zowel ervaren gamers als leken in het genre zal aanspreken.

Meer veel nieuws hoef je alweer niet te verwachten. Er worden opnieuw enkele dingen geïntroduceerd die al dan niet al even in de Formule 1 van toepassing zijn, maar eerlijk gezegd zijn het geen zaken die de gemiddelde gamer gaat opmerken. Voor ervaren racers die echt wachten op een game als deze, kunnen het wel dingetjes zijn die online of op een hogere moeilijkheidsgraad het verschil maken. Maar opnieuw: weinig nieuws onder de zon. Zo ook niet in de carrière mode. Een probleem was al dat je om extra research points te verdienen en nieuwe technieken voor je bolide te verdienen best alle oefensessies reed, en dat hebben ze niet verholpen. Op die manier voelt het allemaal repetitief aan en ga je het snel overslaan. Wat jammer is. Buiten persinterviews en de invloed die je uitspraken hebben qua relaties met andere teams is er ook helemaal niets nieuw.

De antwoorden en animaties zijn ook vrij beperkt en zijn eerlijk gezegd ook niet zo boeiend. Het hele relatieniveau tegenover andere teams is niet bijster interessant. Zeker omdat de meesten sowieso hun favoriet team kiezen bij de start en de rest er dus niet zo toe doet. Hoewel dat in de hoofdmodus weinig tot niets toegevoegd wordt, rijdt het nog altijd lekker dus opnieuw: de echte fan gaat er plezier aan hebben. Grafisch is het dan alweer een sterke game. De weersomstandigheden zijn een lust voor het oog, rond het circuit ziet het er eindelijk ook aardig uit en de menu's zijn best overzichtelijk. Enkel de toevoeging van de veiligheidsboord over het hoofd van de racer is irritant, want dat rijdt niet lekker in het camerastandpunt van de cockpit. Jammer, want je kan het uitzetten. Dat wordt echter niet uitgelegd en het duurde even voor we het zelf hadden uitgevogeld.

F1 2018 is vooral goed in het voortzetten wat al goed was. Het is een instapklare game voor ervaren en onervaren racers dankzij de vele assistmogelijkheden en qua racen zelf kunnen we niet teveel opmerken. Er is echter te weinig vernieuwing en hoewel we het nu nog kunnen vergeven, mag er de komende edities wel eens wat drastischer veranderd worden. Wie weet, een verhaalmodus zoals The Journey, Long Shot of NBA 2K?

7,5/10

© Game4Me

bottom of page