top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: The Banner Saga 3


Ontwikkelaar: Stoic Uitgever: Versus Evil

Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Avontuur

Releasedatum: 25 juli 2018 Adviesprijs: €24,99

Vier jaar geleden begon de tocht van Rook en co. in The Banner Saga van ontwikkelaar Stoic. De ontwikkelaar wist met zijn game de harten van gamers te stelen mede door goede gameplay, maar ook door sterk artwork dat de wereld van The Banner Saga mooi in beeld bracht. Nu, vier jaar na deel één, wordt de trilogie afgerond.

De zes jaar durende vikingensaga rond oorlogen en groeperingen die mekaar naar het leven staan, komt deze zomer dus tot zijn eind. Het was een sterke reis en die zet zich voort in het laatste deel van de trilogie. Wie wil kan een kleine recap bekijken en vanaf dan is het meteen verder met de actie met Rook (of Oddleif, afhankelijk van de keuzes die je maakte). En neem dat maar letterlijk. Het verhaal zet zich leuk verder met een prima filmpje, maar al gauw slaan we weer aan het vechten.

Dat gebeurt in The Banner Saga 3 net als in de twee voorgaande games met een turn-based systeem. Dat is nog steeds heel erg interessant, al komen er niet zovéél tactieken bij te pas. Maar het blijft wel een leuk systeem. Elk personage heeft aanvallen en speciale vaardigheden, zoals in elke turn-based game. Maar hier kan je per personage sterren inzetten die je aanval versterken. Niet onbeperkt, dus je zal je momenten moeten kiezen. Op dat vlak is de game wel een beetje strategisch, maar voor het overige valt het strategische aspect in de consignes van het genre. Dat zorgt ervoor dat de game wel leuk is, maar niet echt verrast in dit derde deel.

Toch is het anders. We worden meteen in de actie gegooid en de intensiteit van de gevechten is veel hoger. Het één na het andere gevecht volgt zich snel op, en de optie om personages te trainen is er niet meer. Een verschil met de vorige game, en dat is net één van de aspecten die de game een versnelling hoger doet schakelen. De stukken die de gameplay wat vertragen, of een rustpunt geven zijn er tussen uitgehaald en daardoor gaat de game sneller vooruit. Dat kan je als een positief punt bekijken, maar ook als een negatief punt. Een rustpunt tussen battles kan goed zijn, en dat is er nu minder.

Al heb je natuurlijk nog steeds de dialogen en verhaalkeuzes die je moet maken. Qua verhaal en schrijfwerk is het alweer enorm sterk gemaakt en kunnen we niet zeggen dat The Banner Saga teleurstelt. Integendeel. De gevolgen van je keuzes zijn per direct merkbaar en is van het sterkst schrijfwerk in deze drie games. Reden genoeg om het slot van deze trilogie dus te brandmerken als top. Want ook visueel is het weer een feest. Niet veel anders dan de vorige game, maar dezelfde, consistente kwaliteit aan visuals.

The Banner Saga 3 sluit een trilogie af, en doet dat met verve. De gameplay is niet zo verrassend meer, maar het turn-based aspect blijft leuk en het verhaal is absoluut top. Een schitterende afsluiter van een schitterende trilogie.

9/10

© Game4Me

bottom of page