top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Tour de France 2018


Ontwikkelaar: Cyanide Studio Uitgever: Focus Home Interactive

Platform: PS4, Xbox One Genre: Sport

Releasedatum: 28 juni 2018 Adviesprijs: 59,99

Het is zomer, en dat betekent dat onze Franse buren begonnen zijn aan het jaarlijkse wielercircus dat de Ronde van Frankrijk heet. De Tour. De meest mythische rittenkoers op aarde en dat geeft ons al heel lang elk jaar twee games waarin we zelf de spanning van de Tour kunnen beleven: PCM en Tour de France 2018. Die tweede is wat we op console onder de loep namen.

Uiteraard is het hoofddoel van de game het rijden en misschien wel winnen van de Ronde van Frankrijk. Maar we hebben enkele verschillende modi ter beschikking, vanwaar één nieuwe mode: Pro Leader. Eigenlijk is dit een beetje de Career Mode van Tour de France 2018. Je maakt een eigen wielrenner aan en daarna ga je aan de slag om je jezelf een weg naar de top te fietsen. Eigenlijk begint de mode al met een kleine teleurstelling: veel aanpassingsmogelijkheden om je de wielrenner eigen te maken zijn er niet. Je kan de statistieken wel wat tweaken om al dan niet een sprinter of klimmer of allrounder te worden, maar dat blijft allemaal beperkt.

De game moet het dus echt wel hebben van de gameplay tijdens de koersen. Die blijft voor het grote deel toch hetzelfde als in de voorgaande games binnen de reeks. Dat wil zeggen dat je de stamina alweer geen moment uit het oog mag verliezen. In principe is dat geen slecht systeem en is het dat nooit geweest. Maar de manier waarop de game opgebouwd is, zorgt ervoor dat je of grote delen gaat skippen van de race en/of het vierkantje gaat spammen. Want dan volg je gewoon het tempo van de wielrenner voor je en zit je uit de wind. Je hebt weer je blauwe staminameter en je rode versnellingsmeter die je dan weer kan bijvullen met gelletjes en die gelletjes kan je één keer aanvullen vanuit de bevoorradingszone. Het bekende recept, maar complete koersen uitrijden is niet echt aantrekkelijk en al gauw spoel je voort tot de tussenspurten / bergpunten en naar de laatste tien kilometer van de koers.

Hoe we de game dan aantrekkelijker zouden maken? Wel, we weten het niet goed. Het is geen makkelijke opdracht om wielrennen naar een prima third-person game te vertalen en tot nog toe is Cyanide daar niet echt in geslaagd. Al moeten we dat nuanceren. Voor de echte wielerliefhebber die eens graag een potje gamet, is Tour de France 2018 wél een toffe game. Want het micromanagen van de stamina, orders geven aan ploeggenoten en het uitstippelen van koerstactieken of deze of gene doelstelling te behalen is wel iets dat je goed kan doen in deze game, als het je interesseert. En daar wringt het schoentje; het is nooit een game voor een breed publiek geweest en dat zal het ook niet worden.

Maar ook voor echte wielerliefhebbers zijn er dingen om zich te irriteren. Het gebrek aan vooruitgang bijvoorbeeld. Cyanide komt zoals elk jaar met berichten dat de AI verbeterd zou zijn en dat koersen realistischer worden, maar in realiteit is er geen enkel verschil te merken. En da's jammer, want een game als TDF heeft enkel maar te baten bij vooruitgang. Alle reeksen, eigenlijk. Maar de meest ergerlijke dingen liggen in het audiovisuele. Je krijgt regelmatig updates en commentaren van de manager in de volgwagen, maar dat zijn vaak dezelfde zinnen en daardoor wordt dat irritant en repetitief. Over het visuele kunnen we kort, maar helaas niet positief zijn. Grafisch blijft de reeks in het verleden hangen en wordt het er niet beter op. Anno 2018 is dit veel te weinig. En wanneer we een tijdrit gaan rijden en het podium, fiets en wielrenner in vier delen zien verschijnen hebben we qua bugs ook geen hoge pet op van de game.

Jammer, maar helaas: dit is niet de game die de Tour de France-reeks meer aanzien zal geven. Er wordt te weinig vooruitgang geboekt en visueel blijft het hangen in het verleden. Het is uiteraard geen game voor een groot publiek, maar voor de echte gamende wielerliefhebber is er wél wat plezier te rapen, omdat er tactisch goed gespeeld kan worden om koersen naar je toe te trekken.

6/10

© Game4Me

bottom of page