top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: MotoGP 18


Ontwikkelaar: Milestone Uitgever: Bandai Namco Entertainment Europe

Platformen: PC,PS4, Xbox One Genre: Race

Releasedatum: 7 juni 2018 Adviesprijs: €59,99

Milestone is ondertussen een van de bekendste ontwikkelaars in het racegenre. Al enkele jaren komen ze steevast met meerdere racegames en dit jaar brachten ze ons al Gravel, Monster Energy Supercross én komt binnenkort MXGP Pro. Maar eerst is er de jaarlijkse iteratie van de motorcross-serie MotoGP, uiteraard met een 18'tje er achter.

Terwijl echte fans van de MotoGP wellicht hun plezier halen uit de jaarlijkse game, blonk de reeks tot nog toe niet echt uit in kwaliteit. We kregen meestal matige racegame, en dit jaar wou Milestone knallen met MotoGP 18 en enkele vernieuwingen brengen. Om recht met de deur in huis te vallen: dat is gelukt, maar dan ook weer niet. Misschien moeten we beginnen met enkele bloemetjes te gooien richting de ontwikkelaar. Zo pochen ze met drone-technologie om de circuits te ontwikkelen. Wel, dat lijkt alvast gelukt. De circuits om op rond te racen hebben een realistische look en alle bochten, hoeken en bultjes in de weg lijken gerecreerd in de game om zo een authentieke MotoGP-ervaring naar de racegamer te brengen. Al is de gameplay die de game behelst, niet echt perfect te noemen.

Milestone heeft nochtans ook op dat vlak zijn best gedaan om dingen te verbeteren. Er is een extra dosis realisme met slijtage die realistischer weergegeven wordt, om maar iets te noemen, maar het echte racegevoel krijg je zelden bij deze titel. Nochtans is de carrièremode stevig onder handen genomen. We klimmen met onze eigen gemaakte racer van de onderste sport van de ladder opnieuw naar de hoogste sport en starten in de Red Bull MotoGP Rookie Cup, proberen gedurende zeven races een merk te overtuigen, enzovoorts. Voor wie de gameplay te moeilijk is, zijn er allerhande opties die je helpen zoals remhulp, een racelijn enzovoorts. Elke optie die je aanklikt knabbelt wel van de ervaringspunten die je kan verdienen. Dat is wel een goede ingreep, want het stimuleert je als speler om snel bij te leren en opties uit te schakelen.

Al is de game wel heel erg ongenadig. Er zijn tutorials voor nieuwkomers, maar eens die van de baan zijn, ga ook jij van de baan. Het pack volgen is al erg moeilijk, en als je op een centimeter van een andere rijder komt, lijk je al van de baan te knallen. Een beetje té onvergefelijk, welke hulpmiddelen je ook inschakelt. Toch is de carrièremode leuk. De ervaringspunten, het steeds krijgen van betere motoren en materiaal... het geeft een goed gevoel van progressie en voldoening. Toch is het iets te weinig om te kunnen stellen dat deze MotoGP-game grote sprongen maakt tegenover zijn voorgangers.

En dat kan je ook zeggen van de visuals. Deze game krijgt met UnrealEngine 4 een nieuwe motor onder de kap, maar er wordt niet optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de engine. En die zijn er echt wel. De motoren en rijdersmodellen zien er nog OK uit, en vooral de weerseffecten maken indruk. Maar alles er rond lijkt gedateerd. De omgeving is een toch wel een belangrijk aspect. Qua beleving en omkadering tijdens races doen ze het goed, met introfilmpjes, een sociale feed en dergelijke meer, maar wat er rond de track te zien is, is ook belangrijk. Het zorgt voor meer sfeer en immersie. Dat is totaal afwezig in deze game. Het publiek ziet er slecht uit, de natuur rond de tracks... alles is van zodanig lage kwaliteit dat het in schril contrast staat met het circuit en de weerseffecten. En dat is een beetje het verhaal van de hele game. Teveel zwakke elementen.

MotoGP 18 kwam, zag en... faalde. Milestone heeft veel goede intenties en komt met leuke ingrepen zoals drone-technologie om circuits te mappen, en ook de carrière modus heeft een betere structuur. Maar als de gameplay en graphics ver onder de standaard is, ben je weinig met de nieuwe toeters en bellen.

5/10

© Game4Me

#Milestone #MotoGP18 #Race #BandaiNamcoEntertainmentEurope #Screenshots

bottom of page