top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Onrush


Ontwikkelaar: Codemasters Uitgever: Deep Silver

Platformen: PC,PS4, Xbox One Genre: Race

Releasedatum: 5 juni 2018 Adviesprijs: €59,99

Aan racegames is er geen enkel jaar een gebrek en ook dit jaar is er genoeg om de snelheidsdrang onder gamers te stillen. Eén van die games is Onrush, een racer van Codemasters waar heel wat voormalige Evolution Studios werknemers aan meewerkten. Onrush is veel, maar wat het niet is, is een alledaagse racegame waar het belangrijkste is om als eerste over de finish te scheuren.

Om meteen voort te gaan op de laatste zin van de into: omdat er geen finish is! Op geen enkel moment in Onrush ga je de druk voelen om voorbij andere bolides te moeten scheuren. Neemt dat spanning weg? Alles behalve, want Onrush is meer een team deathmatch game dan een racegame. Racen doe je niet alleen, maar altijd in team. Elk met een wagen die een functie heeft die het team kan helpen, terwijl je andere auto's probeert te laten crashen. Dat klinkt als een razend interessant uitgangspunt en eerlijk gezegd levert dat verslavende gameplay op. Want het spel mag dan geen druk kennen om posities, in de verschillende game modi wordt wel met tijdsdruk gespeeld.

De races in Onrush zijn immers echte matches die bestaan uit verschillende rondes. In eentje probeer je gewoon zoveel mogelijk wagens te mollen, in een ander moet je proberen de tijd langer te rekken als het andere team door tussen poortjes te rijden, nog een andere mode geeft je een maximum aantal levens en tenslotte is er een territorium mode. Dat is ook meteen het enige minpunt: de game wisselt maar tussen vier verschillende race modi en dat kan na een tijd repetitief van aard worden. Aan de andere kant is élk potje wel spannend en merken we dat repetitiviteit bijlange na niet komt opzetten na een aantal uren spelen. Vooral Countdown is enorm spannend en verslavend omdat je nagel bijtend door poortjes racet om seconden te winnen en het andere team dat net verhindert. Geen finish, takedowns, tijdsdruk en rondes maken dat elke race enorm chaotisch is, maar wel heerlijk chaotisch. Er gebeurt constant wat, alles gaat pijlsnel en stuurmanskunst is van belang. Je kan immers naast van de weg gereden te worden ook crashen op een boom of omgeving, waardoor je een aantal seconden uitgeschakeld bent en je team niet kan helpen. Gepakt worden zorgt dus voor een handicap voor je team, waardoor ook dat een uitdaging wordt.

Codemasters heeft het dus uitstekend aangepakt, vooral omdat de verschillende types auto's ook voor verschillende functies zorgen. Sommigen zorgen voor meer boost voor de auto's rond je, een andere auto hindert het andere team op één of andere manier en op die manier krijg je heus teamwork in de multiplayer. En dat werkt wonderwel. Bij het beginnen van de game stelden we ons vooral daar vragen over, maar het lijkt allemaal goed uit te pakken. Als je niet onmiddellijk online wil gaan, is er een singleplayer voor je. Die is echter wat beperkt en dat hadden we graag wat grootser gezien, maar het zorgt ook alweer voor wat extra inkomsten en extra gear crates waarmee je cooler voor de dag kan komen in de multiplayer.

Het woord 'crate' heeft een negatieve connotatie de dag van vandaag, maar in Onrush draait het om louter cosmetische loot crates. Decals voor de auto's, andere kleuren, zelfs andere auto's maar ook tags. Dat geeft je allemaal iets om te spelen en te verzamelen, maar het is ook daarin vrij beperkt. Maar het is gratis en je hebt zelfs niet de mogelijkheid om echt geld te spenderen, dus da's enkel maar een positieve noot. Grafisch is Onrush cool. Wanneer je in overdrive gaat ziet alles er gelikt uit, maar ook de parcoursen zien er knap uit en de muziek die de prachtige chaos van de races vergezeld is dik in orde. Je hoort het aan alles in deze review - of beter gezegd leest het -:: een toppertje.

Onrush is anders dan de andere racegames en in dit geval is dat positief. Geen finishlijn, maar Team Deathmatch-achtige races die online tot heus teamwork leiden. Het aantal modi is misschien wat weinig, maar voorts een verslavende racer die er op de koop toe ook goed uitziet.

8,5/10

© Game4Me

bottom of page