top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: Forgotton Anne


Ontwikkelaar: ThroughLine Games Uitgever: Square Enix

Platformen: PC, PS4, Xbox One Genre: Avontuur

Releasedatum: 15 mei 2018 Adviesprijs: €19,99

Als er één ding is wat de meeste 2D avonturengames missen, is het een fijn verhaal met oog voor fantasie en een originele setting. Te vaak krijgen we in dit soort platform-puzzelgames een vaak herkauwd verhaal dat de oren uitkomt. Soms kan zo'n game nog vermakelijk zijn als de mechanismen fijn zijn om te spelen, maar dan hebben we liever een goed verhaal. Kan Forgotton Anne dat brengen?

Wanneer we de game startten wordt het al heel gauw duidelijk dat de ontwikkelaar achter deze game, ThroughLine Games, een erg knap en interessant idee had: een wereld waarin alle verloren dingen terechtkomen en als Forgotlings door het leven gaan. We ontmoeten 'Enforcer' Anne wanneer er iets foutloopt in een fabriek en vrijwel meteen komen we een Forgotling tegen. Het is een wonderlinge ontmoeting die ook meteen meegeeft dat niet alles wat wonderlijk lijkt ook liefelijk is: wij zuigen het leven uit de Forgotling omdat ons personage denkt dat hij in het verzet zit. Let wel: we spreken over een tot leven gekomen, verloren sok. Dat we er mee in gaan en verwonderd zijn over hoe levendig dat overkomt, zegt veel over de geweldige vertelstijl van de game.

Die vertelstijl kunnen we vergelijken met die van de anime in zijn prime. Dan spreken we over de gloriedagen van Studio Ghibli. De animestudio beleefde tussen '84 en '00 zijn hoogdagen met enkele klassiekers en qua vertelstijl maar ook qua art is Forgotton Anne heel erg vergelijkbaar met de verhalen van destijds. En dat is niet meer of minder dan een compliment. Het verhaal is enorm leuk, maar mét een thema en boodschap en heeft een groot aantal fijne personages die we op ons avontuur tegenkomen. Het verhaal en de manier waarop het gepresenteerd wordt is dus top, maar ook de gameplay kan best bekoren.

Niet dat de gameplay heel erg grote verrassingen met zich meebrengt. Het gaat vooral om omgevingspuzzels, maar het fijne is dat alles erg goed gestructureerd is en de controls erg goed reageren. Al vroeg in de game kunnen we - als je goed verkent - vleugels vinden voor Anne, en daarmee kunnen we erg hoog springen. Dat geeft nieuwe mogelijkheden om de boel te verkennen en aan bepaalde items te geraken. Het is dus vooral rondlopen en dingen vinden. het soort van search and fetch gameplay dat je in veel van deze soort spellen ziet, maar het is de structuur van de levels die het hem doet.

En uiteraard ook de Anima. Het goedje dat de wereld doet draaien, en Anne met haard armband kan extracten en ergens anders kan plaatsen. Daarmee krijgen de puzzels een extra laag en is het soms toch wel even nadenken over hoe je iets moet aanpakken. Het is dus herkenbare gameplay met iets extra's waardoor het ten alle tijden uitdagend blijft. Het enige nadeel in deze game is misschien wel dat je nooit bedreigd wordt door de dood. Anne kan niet sterven. Je zou kunnen zeggen dat dit een klein beetje spanning of uitdaging wegneemt, maar zo ervaar je het nooit. Omdat de puzzels uitdagend genoeg zijn, maar vooral omdat de game een mooi verhaal vertelt en van dat zijn focuspunt maakt.

Forgotton Anne is een knap stukje game. Een interactieve Ghibli-film. Ik kan me voorstellen dat haast elke reviewer die vergelijking gaat trekken, maar je kan het haast niet anders omschrijven. Erg mooie art, een originele setting met een fijn en wonderlijk verhaal en uitdagende gameplay. Soms zijn games kunst.

9/10

© Game4Me

#ForgottonAnne #SquareEnix #ThroughLineGames #Screenshots

bottom of page