top of page
  • Tommy Heylen

Review | Yakuza 6: The Song of Life


Ontwikkelaar: SEGA Uitgever: SEGA

Platformen: PS4, Genre: Actie

Releasedatum: 17 april 2018 Adviesprijs: €59,99

Feest voor de fans van de Yakuza-games. Amper een jaar en een paar maand geleden verscheen Yakuza 0, en afgelopen maand verscheen de zesde game in de franchise: The Song of Life. De franchise loopt al sinds 2005 op PlayStation 2 en pompte er op 13 jaar maar liefst 7 games uit. Maar blijven de ontwikkelaars door zo snel nieuwe games te lanceren ook kwaliteit afleveren?

Yakuza 0, die vorig jaar verscheen, viel buiten de normale nummering van de reeks en was een van de beste Yakuza-games die tot nog toe verscheen. Als deze zesde game die sterke elementen nam en daar op zou voortbouwen, hadden we een erg knappe game om naar uit te kijken. En dat.... is niet helemaal gelukt. Het verhaal op zich is niet iets om over te klagen. Ja, het is een verhaal hoe je het zou verwachten. Het heet nog steeds 'Yakuza' en dus trekken we de onderwereld in en zien we alle elementen de revue passeren. Maar het is een verhaal dat je bezighoudt. Kiryu heeft zijn straf uitgezeten en gaat nu op zoek naar de daders van de hit and run op zijn stiefdochter. Een wraakverhaal, maar eentje dat goed gebracht wordt. Maar het verhaal kan dan wel goed zijn, de gameplay moet dat volgen.

En dat gebeurt toch niet helemaal. Wat de vorige game echt goed maakte, was dat er in de wereld waarin we ons avontuur beleefde, toch nog heel wat te doen was. Dat is in The Song of Life heel wat minder het geval. De missies en het verhaal zijn prima, de nevenmissies zijn dat voor een groot deel ook nog, maar daarnaast voelt de wereld wat leeg aan. Hij ziet er wel goed uit, dat is het probleem niet. Het is een goed ontworpen en mooi ogende speelwereld, maar er zou een incentive moeten zijn om de boel te verkennen en na het verhaal misschien nog wat te spelen maar dat is teveel afwezig. Er zijn minigames, maar die blijven ook maar zolang amusant.

De game leunt dus vooral op het verhaal en de missies. Dat is dan wellicht ook het belangrijkste in een game, maar daardoor wordt Yakuza 6 nooit niet meer dat een degelijk spel. Een belangrijk onderdeel daarin is uiteraard de combat. Die combat is... ok. Er zijn heel veel dingen in de wereld die je kan vastgrijpen om je tegenstander rond de oren te slaan, ware je een worstelaar in het WWE die klapstoeltjes en micro's in je tegenstander zijn aangezicht begraaft. De controls zijn ook niet lastig, en de flow zit goed dus in principe is het een aardige game zolang je een potje kan vechten.

Daar staat dan weer echter tegenover dat het vrij simplistisch blijft. De gameplay evolueert niet, er zit geen leercurve in en er komt na verloop van tijd niets nieuws om te gebruiken of te leren. Zo wordt de game na een tijdje toch ietwat repetitief. The Song of Life mag dan vooral van geluk spreken dat het verhaal prima gestructureerd is en voldoende kan boeien, want van de rest komt het niet. De ontwikkelaar heeft nog wel geprobeerd om een nieuw element aan de game toe te voegen met een strategisch gedeelte dat we 'clan creator' mogen noemen, maar het is allemaal niet interessant genoeg om je de moeite te ontlokken om het te proberen en blijven uit te proberen. Een halfslachtige poging om de gameplay te updaten, wat helemaal mislukt.

Yakuza 6: The Song of Life mag dan wel de meest recenste game in de franchise zijn, het is zeker en vast niet de beste game van de reeks. Het verhaal houdt de game recht, samen met de vloeiende combat, dat tegelijk ook wat simplistisch is. Een 'ok' spel met een prima verhaal, maar als de reeks wil blijven voortbestaan, moet het met frisse ideeën op de proppen komen.

6,5/10

© Game4Me

bottom of page