top of page
  • Tommy Heylen

Review: Frostpunk


Ontwikkelaar: 11bit Studios Uitgever: 11bit Studios

Platformen: PC, Genre: Strategie

Releasedatum: 24 april 2018 Adviesprijs: €29,99

City building games lijken allemaal wel een beetje op mekaar. Allemaal. 11bit Studios waagde zich met Frostpunk ook aan dit genre. We kennen de ontwikkelaar als een studio die best wel originele dingen aan de man kan brengen, dus was het uitkijken wat de studio met dit genre kon doen.

De premisse van deze city builder wordt alvast uitstekend gebracht. We zien middels een zeer knap filmpje hoe de beschaving is ingestort en grote sneeuwstormen en een haast nieuwe ijstijd bijna alle steden en de hele mensheid van de kaart heeft geveegd. Met de 'opening cinematic' maakt 11bit Studios alvast meteen een sterke indruk. Die intro geeft je meteen zin aan de slag te gaan met de game en aan een nieuwe samenleving te bouwen. Want dat is de opzet. Je begint niet aan een nieuwe stad waar je inwoners naar toe moet lokken door goede infrastructuren, goed transport en leuke parkjes te bouwen, integendeel. Je neemt de overlevenden van de koude ramp bij de hand en begint met een stilliggende generator aan de bouw van een nieuwe samenleving die drijft op warmte en licht.

Ondanks de originele premisse heeft deze game natuurlijk heel wat gemeen met de doorsnee city builder. Wat maar normaal is. Je moet resources verzamelen, Daar infrastructuur mee bouwen om méér resources te verzamelen en terwijl nieuwe technieken onderzoeken om je samenleving vooruit te doen gaan. Dan kan je misschien denken dat het om een generische city builder gaat in een andere setting, maar er komt wel wat meer bij kijken. Zo bouw je hier in ringen, wat zich leent tot goed nadenken over de structuur van je stad én heb je een beperkt aantal werkmensen. Dat laatste is een interessant aspect, want het voegt tactische besoignes toe aan de gameplay. Je moet constant afwegen waar je prioriteiten liggen, rekening houdend met je objectieven en noden van de inwoners.

Dat heb je voor een deel natuurlijk bij élke city builder, maar hier gaat het over leven en dood. En dat voegt toch een extra element toe dat het allemaal wat intenser maakt. Zeker ook omdat je naast bouwen en in noden voorzien ook wetten moet maken via het wetboek. Ook die wetten hebben allemaal een morele impact en vragen van je als speler om goed na te denken wat voor leider je wil zijn voor je volk. Zo kan je zelfs beslissen kinderarbeid in te voeren. Elke keuze zal zijn voor of nadelen hebben, maar desalniettemin zal elke keuze je als gamer voor een dilemma gesteld worden. Het enige wat deze game tegen zich heeft, is dat het om een echte campagne gaat en dat heeft een beperkte speelduur. De meesten zullen iets meer dan tien uur nodig hebben, en dat is wat karig voor een city builder met mechanieken als die Frostpunk heeft.

Voor alle pluspunten die de game bezit, is dat dan natuurlijk een groot minpunt, al heb je nog een aantal scenario's die je daarna kan doorspelen. Al speel je die niet met de stad die jij eerst hebt grootgebracht, wat jammer is. Maar over het algemeen heeft 11bit Studios gewoon een goede city building/survival game gemaakt die er ook nog eens goed uitziet. Grafisch is het een spel dat omwille van de sneeuwsetting logischerwijs niet veel kleur bezit, maar dat werkt. Dat brengt de warmte en het vuur nog mooier naar voren en zorgt visueel voor een game die heel veel voldoening brengt.

Frostpunk probeert twee genres een beetje te combineren. Met survival en city building in één game komt er een nieuwe ervaring naar boven die sterk gepresenteerd wordt en knappe graphics heeft, maar beperkt wordt door zijn gelimiteerde speelduur. Al bij al toch een heel goede game van een ontwikkelaar die zelden teleurstelt.

8/10

© Game4Me

bottom of page