top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Review: One Piece Odyssey


Ontwikkelaar: ILCA

Uitgever: Bandai Namco Entertainment

Platformen: PC, PS5, Xbox Series X, PS4, Xbox One

Genre: Actie-RPG

Releasedatum: 13 januari 2023

Adviesprijs: € 59,99


Luffy met zijn strooien hoed en zijn Straw Hat Pirates zijn al decennialang een 'staple' binnen de anime en dat resulteerde al in tal van videogames. De laatste tien jaar verschenen vooral One Piece Pirate Warriors-games, maar deze keer probeert ILCA met het IP iets helemaal anders te doen. Geen honderden vijanden tegelijk, maar een turn-based actie-RPG mét een origineel verhaal.


Wel... Een origineel verhaal, maar ook niet. Luffy en co. stranden na een storm met The Thousand Sunny op het onbekende eiland Waford. Dat eiland is een vehikel voor een verhaal dat een verrassende wending neemt. Elk personage verliest zijn krachten en we moeten missies doen om die krachten terug te vinden. Daarvoor werden met Adio en Lim twee nieuwe personages gecreëerd. In een franchise die een kwarteeuw oud is nieuwe personages gooien, is niet makkelijk, maar de personages zijn interessant én zien er goed uit. Ze passen meteen in het geheel en dat is toch echt wel goed gewerkt.

We zeiden 'origineel, maar ook niet' en dat komt omdat we herinneringen van de Straw Hat Pirates opnieuw moeten spelen. Op zich is de premisse dus een origineel verhaal, maar we maken momenten doorheen de One Piece-geschiedenis mee. Het coole hieraan is wel dat het geen 1-op-1 vertelling van die momenten zijn en er dus steeds iets anders is. Zo heb je als fan iconische momenten, maar ook iets nieuws. Dat geheel blijkt verrassend goed te werken en voelt niet aan alsof je iets aan doen bent dat je al gezien hebt. Een originele manier van verhaal vertelling dus, maar ook een fijne manier om gamers aan te sporen met verschillende personages te spelen. Zeker omdat ze allemaal hun krachten kwijt zijn en dus al hun krachten moet verzamelen.


In principe is dat wel een standaard dingetje in RPG's. Zonder krachten starten, ze geleidelijk opbouwen en upgraden. Hier ook. Tussen de herinneringen door kan je het eiland gewoon verkennen en vindt je allerlei collectibles en dingetjes, zo ook elementen om krachten te upgraden. Het geeft je wel een doel om op verkenning te gaan. Op dat vlak steekt de game gewoon prima in mekaar. Het doet allemaal niets wereldschokkends, maar voert het prima uit. Zo ook de combat. Geen massagevechten als in Pirate Warriors waar je honderden vijanden in één keer neerslaat met Luffy zijn elastieken ledematen, maar turn-based combat. In principe wordt er niet zoveel revolutionair gedaan met dat aspect van het spel, maar dat het in zones verloopt en je gekozen personages en vijanden at random geplaatst worden in die zones is wel leuk.

Dat vraagt tijdens de gevechten toch enig nadenken, want elk personage heeft immers zijn eigen specialiteiten waarmee hij kan aanvallen. Je hebt trouwens nog mogelijkheden buiten wat er zich in de zones afspeelt, want je kan ook nog andere personages in de strijd gooien die initieel 'gebenched' worden. Dat geeft je wel een heel aantal mogelijkheden tijdens de combat, en is dus nog zo'n aspect van de game die goed is uitgewerkt. Een game die er voorts ook prima uitziet. Het eiland Waford oogt mooi, is opgedeeld in fijne zones die een versie zijn van bekende locaties uit het One Piece-universum en ook de chaotische actie wordt knap in beeld gebracht. Op alle vlakken een geslaagde game binnen het OP-universum.


De One Piece Pirate Warriors-games waren geweldige fun, maar Odyssey doet eens iets anders met het One Piece-IP. Een coole game met een leuke premisse en fijne combat dat een leuk geheel maakt zonder de beste te zijn in één of ander aspect. Gewoon een heel toffe game dat weinig verkeerd doet.


7,5/10


© Game4Me

bottom of page