top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Vikings - Seizoen 5 Deel 2


Format: Blu-ray Genre: Actie Speelduur: +/- 10 X 48 minuten

Regisseur: Steve Saint Leger, e.a.

Acteurs: Gustav Skarsgard, Alexander Ludwig, katheryn Winnick, Clive Standen, ...

Beeld:1.78:1 Taal: DTS-HD 5.1 | Engels, Frans, ... Ondertitels: Nederlands,Engels, Frans, ...

Extra's:Audiocommentaar, The Epic War of Ragnar's Sons, The King and the Warrior Verwijderde Scènes

Label: 20th Century Fox Home Entertainment

Vikings is een serie die nu al even meegaat, en wat het Noorse equivalent van Game of Thrones moest worden, nam een tijd geleden afscheid van zijn absolute hoofdrolspeler, Ragnar Lothbrok. Dat personage werd gemist, maar er werd ook iets nieuws opgebouwd dat ervoor zorgde dat de reeks zijn protagonist overleefde. Dat eerste deel van het vijfde seizoen was te pruimen, en het tweede deel?

Een seizoen dat in twee delen verschijnt, het blijft een rariteit, maar bij Vikings is het gemeengoed. Het symboliseert steeds de start van een nieuwe verhaallijn, zo ook in dit tweede deel. Ivar de Beenloze wordt Koning van Kattegat en voert een waar schrikbewind. Zijn personage wordt neergezet als meedogenloos en Alex Hogh Andersen mag er dan niet zo uitzien, hij vertolkt de rol wel sterk. Maar het blijft een Game of Thrones-vibe hebben, met verschillende partijen die dingen naar de troon van Kattegat en dat luidt nieuwe gevechten in. De zonen van Ragnar spelen een belangrijke rol, maar hun personages kunnen voorlopig de geest van hun vader niet verdrijven uit de reeks. Hoewel het nog steeds heel erg interessant is, mist de reeks dat beetje extra.

Dat beetje extra is een onversneden superster die centraal staat in het verhaal en dat ook uitstraalt. Andersen is als Ivar best goed, maar het verhaal is té verdeeld om een of meerdere personages sterk neer te zetten. In Game of Thrones lukte dat omdat meerdere personages memorabel waren, bij Vikings is dat dit seizoen minder. Zeker het verhaal rond Floki, dat tot nog toe toch een interessant personage was, kan niet helemaal overtuigen zodat dit tweede deel van het vijfde seizoen wat mist om absoluut top te zijn. Het personage van Ragnar wordt dus wel gemist. Maar het blijft heel degelijk. De actie is zoals altijd rauw en bloederig en het verhaal is best oké. Misschien hadden we meer verwacht, na de strijd om Kattegat en Ivan die de macht overneemt, maar er is nog ruimte om te groeien.

Het leek de goede kant op te gaan nadat we afscheid namen van Ragnar. Vikings is niet van het paadje gegaan, maar het is toch net dat tikkeltje minder in dit tweede deel van het vijfde seizoen. Toch is het interessant genoeg om blijven volgen, en eerlijk is eerlijk: het potentieel om weer naar zijn beste niveau toe te groeien is aanwezig.

7/10

© Game4Me

bottom of page