top of page
  • Tommy Heylen

Preview: Dissidia Final Fantasy NT


Ontwikkelaar: Team Ninja

Uitgever: Square Enix

Platform: PS4

Releasedatum: NNB

Maakt Final Fantasy een nieuwe zijsprong in de franchise, met deze Dissidia-game? Wie de reeks niet zo van nabij volgt zou denken van wel, maar dat is niet het geval. Dissidia Final Fantasy bestaat al sinds 2015, maar niet op conventionele consoles. Wél in de arcadehallen in Japan, in 2015 en zeven jaar vroeger nog op de ondertussen stokoude PSP, in 2008. Binnenkort mogen gamers zich op PS4 verwachten aan de game, maar de release is nog een vijftal maanden van ons verwijderd. Wij konden aan de slag met de gesloten bèta, begin deze maand en kwamen met onderstaande verwachtingen terug.

We hebben de trip naar Japan niet gemaakt om de arcade-versie uit te testen, en om de PSP-versie te reviewen waren we een jaar of vier te laat met de start van onze website. Dus wat is Dissidia eigenlijk? Wel, verwacht geen actie-RPG waar je in een open-wereld rondloopt en vijanden in de pan hakt. In de plaats daarvan krijg je een vechtspel dat interessante mechanieken gebruikt om het vechten tactisch interessant te maken. Een vechtspel dus, maar niet zoals pakweg Tekken 1vs1. Nee, zelfs geen tag-team. 3vs3 is de opzet van de game en om de gevechten aan te gaan krijgen we een groot aantal personages uit de Final Fantasy-games tot onzer beschikking.

Voor de echte fans van Final Fantasy is de game dus echt wel iets om naar uit te kijken. Fan-service, maar niet van het soort dat snel snel zijn fanbase wil uitmelken. In deze bèta hadden we een beperkt aantal personages voorhanden en dus is het uittesten van verschillende moves en samenstellingen beperkt. Toch hebben we ons tijdens deze gesloten bèta alvast geamuseerd met de personages die we wél konden gebruikten. De vijand verslaan is het énige objectief en daarvoor stropen we de mouwen op, maar in plaats van blindelings aan te vallen, geeft de game een tactische insteek aan het geheel met 'bravery'.

Bravery is eigenlijk niets meer en niets minder dan het boosten van je aanvalskracht. Op zich is dat niet geheel nieuw in dit soort van vechtspelen en is het hier boosten onder een andere naam, maar aangezien we met drie personages tegen drie vechten, heeft het een groter tactisch belang. We hebben de indruk dat het allemaal nog niet helemaal op punt staat, maar met een release van januari 2018 in het vooruitzicht is er nog tijd voor ontwikkelaar Team Ninja om hieraan te werken. Er zit dus wel wat potentieel in de game, maar visueel kan het voor de finale release nog wel wat opblinkwerk gebruiken.De game is natuurlijk een port van een arcadehal-game, maar dat wil niet zeggen dat er niet wat extra mag gedaan worden aan de textures en de modellen van de personages. Maar overall valt ook dat wel mee, hoewel het nu en dan best chaotisch kan worden.

Tijdens deze gesloten bèta vielen er nog niet veel personages of modi te testen, maar zeker is dat de core, de gameplay van het vechten best snor zit. Tactisch is er diepgang en potentieel, al mag het allemaal nog iets gelikter ogen. Toch een game om naar uit te kijken in 2018.


bottom of page