• Game4Me

DVD Review: The Reason i Jump

Format: DVD Genre: Documentaire Speelduur: +/- 82 minuten

Regisseur: Jerry Rothwell

Acteurs: Donna Budway, Jeremy Dear, Stevie Lee, David Mitchell, ..

Beeld: 2.39:1 Taal: DD 5.1 | Engels Ondertitels: Nederlands

Label: Cherry Pickers Film


In 2007 verscheen er een speciaal boek. Van de hand van een tienerjongen die autisme heeft, én niet kan spreken. Hij omschreef zijn leefwereld, wat hij zou willen uitdrukken en hoe hij zich voelt. Het boek liet niemand die het las onberoerd en vijftien jaar later is er een documentaire over verschillende mensen in hetzelfde schuitje, die zich hebben moeten leren uitdrukken.


Jeremy Rothwell toont verschillende korte stukjes van mensen die op het autismespectrum zitten en niet kunnen spreken. De documentaire doet zijn best om puur te blijven, maar tegelijk gebruikt de regisseur de juiste muziek en beelden om de gevoelens te versterken die overgebracht moeten worden. Wie maar een beetje mens is, blijft niet onberoerd wanneer we zien welke strijd sommige van deze mensen moesten brengen om een manier te vinden om zichzelf te uiten. Tegelijk krijgen we ook een blik in hun leefwereld en de vooroordelen die er ook nog zijn tegenover mensen met autismen, wat soms zelf leidt tot heel extreme dingen.

De documentaire wordt gebracht met respect voor elk onderwerp. Rothwell doeth het ook goed met de muziek en beeldvorming, al kan hij de val van ons om de ogen slaan met willekeurige beelden om een 'sfeer' te zetten, niet altijd weerstaan. Op die momenten gaat het wat snel en zien we teveel op te weinig seconden, maar desalniettemin weet hij het onderwerp op een boeiende manier te brengen en de aandacht op autisme te verscherpen en de foute conclusies die mensen trekken wanneer ze horen wanneer iemand autisme heeft. Het is een prachtige documentaire die mensen met autisme graag zullen zien en zich in herkennen.


Een documentaire over een zwaarwichtig onderwerp waar nog verkeerde taboes over bestaan, is alles behalve makkelijk te brengen. Toch weet regisseur Jeremy Rothwell dat op een sterke, goede manier te brengen met authentieke beelden, goed gebruik van muziek en vooral het beeld het woord te laten doen.


8/10


© Game4Me