top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

DVD Review: The Last Vermeer

Format: DVD Genre: Drama Speelduur: +/- 113 minuten

Regisseur: Dan Friedkin

Acteurs: Claes Bang, Guy Pearce, Vicky Krieps, Roland Moller, August Diehl, ...

Beeld 1.85:1 Taal: DD 5.1 | Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels

Label: Sony Pictures Home Entertainment


We hebben het al eerder gezegd en we blijven het zeggen: de oorlogstijd is een tijd die rijk is aan waargebeurde verhalen die zich niet noodzakelijk afspelen aan het front, in de loopgraven. Er gebeurde heel wat, en de ontvreemding en illegale handen van kunst was daar eentje van. The Last Vermeer gaat over de handel en collaboratie tussen kunsthandelaars en de Nazi's.


The Last Vermeer is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, van een Jood die het verzet hielp en na de oorlog de schuld moest bewijzen van een kunsthandelaar die kunst verkocht aan de Nazi's. Het is een verhaal dat zich afspeelt in de afwikkeling na de oorlog. Geen loopgraven, dus, tenzij de loopgraven van de collaboratie. Het verhaal wordt vrij traag op gang gebracht, al leent het verhaal zich ook niet tot flitsende scènes die het verhaal sterk vooruitstuwen. Het draait allemaal om het laatste schilderij van Vermeer dat bij Goering werd gevonden, en van Meegeren die verdacht wordt van te collaboreren. Dat net de Jood die het verzet in Nederland steunde, dat moet onderzoeken, is ironisch.





Op zich wordt hier een interessant verhaal gebracht, maar enig opzoekwerk leert ons dat het verhaal van de film toch niet echt waarheidsgetrouw is gebracht. De makers hebben héél veel toegevoegd dat kant noch wal raakt met de realiteit, maar dat is wellicht gedaan om het allemaal wat boeiender te maken. En dat is toch wel gelukt. De film kabbelt wel vooruit, maar het is wel boeiend. Al kan de interessante vertolking van Guy Pearce als de verdachte van Meegeren daar ook wat mee te maken hebben. Het verschil in kwaliteit van vertolkingen tussen Pearce en de rest van de cast is trouwens groot. Pearce draagt de film dus wel wat, maar doet dat met verve. En dat is ook nodig, want het verhaal, hoewel boeiend, ontpopt zich nooit tot een must-see film.


The Last Vermeer is by no means een slechte film. Het heeft zelfs een boeiend verhaal. Maar het kabbelende tempo en de matige vertolkingen - op een heel goede Guy Pearce na -zorgen ervoor dat de film geen echte topper is. Maar het brengt wel een interessant zij-verhaal dat uitloopt van de Tweede Wereldoorlog.


7/10


© Game4Me

bottom of page