top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

DVD Review: The Last Kingdom - Seizoen 5


Format: DVD

Genre: Drama, Actie

Speelduur: +/- 10 x 43 minuten

Regisseur: Jon East, e.a.

Acteurs: Alexander Dreymon, Eliza Butterworth, Mark Rowley, Emily Cox, ...

Beeld: 2.39:1

Taal: DD 5.1 | Engels, Frans

Ondertitels: Nederlands, Engels, Frans

Extra's: Making of, The Women of the Last Kingdom

Label: Universal Pictures


Wanneer het over series gaat met politieke intriges, spanningen en actie in een middeleeuwse setting, wordt er heel vaak teruggegrepen naar Game of Thrones als hét voorbeeld. Of nu House of the Dragons. Een zeer onderschatte reeks is The Last Kingdom. Een serie die sinds 2015 loopt en nu het vijfde en laatste seizoen in de rekken zwiert.


Het vijfde seizoen neemt een tijdssprongetje van enkele jaren na de veldslagen van seizoen 4. Na die tijdssprong gaat Uthred op ontdekking naar wie hij is, en hoewel dat filosofisch allemaal erg mooi klinkt, probeert het vijfde en laatste seizoen niet heel veel anders te doen. De succesformule van vorige seizoenen blijft behouden en dat wil zeggen dat er weer heel veel intriges en spanningen aankomen en ze zijn alweer uitstekend uitgeschreven. De tien afleveringen zijn stuk voor stuk erg uitgebalanceerd en hebben dan ook een uitstekende mix van actie, drama en verraad. De fans van de reeks zullen er van smullen, en meer hoeft dat ook niet te zijn, toch?

Of toch niet wanneer het allemaal goed is gedaan. En dat is het ook. De acteurs en hun personages komen goed uit de verf en je merkt dat de personages een tijdssprong hebben ondergaan. Dan sta je gewoon goed te acteren en komt het allemaal geloofwaardig over. Al zorgt de jarenlange worldbuilding voor de reeks daar natuurlijk ook voor. Het vijfde seizoen is wél geen conclusie die alles netjes aan mekaar verbind. Er lopen heel veel verhaallijnen door mekaar, nog steeds, en ze worden niet aan mekaar geknoopt aan het einde van de tien afleveringen. Dan kan je als kijker ontevreden achterblijven, maar de makers gaan er nog een film aan breien om het mooi af te ronden. Dat is goed, maar anderzijds zagen wij liefst een goed einde binnen de serie.


Het vijfde seizoen is alweer een goede mix van drama, sterke actie en intriges met personages die duidelijk al jaren meegaan, want ze komen geloofwaardiger over dan ooit. Jammer dat we nog een film moeten gaan kijken om het af te ronden, want met 12 in plaats van 10 afleveringen kon het tijdens dit seizoen afgerond worden.


7,5/10


© Game4Me

bottom of page