top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

DVD Review: The Gilded Age - Seizoen 1


Format: DVD

Genre: Drama

Speelduur: +/- 9 X 50 minuten

Regisseur: Michael Engler, e.a.

Acteurs: Ben Ahlers, Debra Monk, Kelli O'Hara, Celia Keenan-Borger, ...

Beeld: 2.39:1

Taal: DD 5.1 | Frans, Spaans, Engels

Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels, Deens, Noors, Fins, Zweed

Extra's: All that Glitters: Creating the Gilded Age, Invitation to the Set, Inside the Episoded, Character Featurettes, The Russell House Set Tour, The Gilded Age: The Black Elite of New York, Costumes and Decor, Old Money vs. The Heart of the Matter

Label: Warner Home Video


Als het om kostuumdrama's in serieland gaat, is Downtown Abbey één van de eerste series die in je opkomt. Niet onlogisch, want de serie is sterk, succesvol en heeft zelfs een bioscoopfilm gekregen. Wanneer de bedenker van Downtown Abbey dan met een nieuw kostuumdrama komt dat zich afspeelt eind 19de eeuw, heb je bepaalde verwachtingen.


The Gilded Age was dus een serie om naar uit te kijken. Maar lost ze die verwachtingen in? De serie heeft in alle geval een interessante opzet om een familie van 'oude rijken' te pitchen tegen een familie van 'nieuwe rijken'. Beide families hebben interessante personages die niet zo heel veel tijd krijgen om opgebouwd te worden, maar dat lijkt deze personages niet te deren. Ondanks de beperkte tijd dat ze opgebouwd worden, zijn ze razend interessant. Dat komt door de sterke acteerprestaties van zowat alle castleden. Christine Baranski speelt de rol van Agnes zeer sterk en haar minachting voor de 'nieuwe rijken' is enorm overtuigend. Tegelijk speelt Morgan Spector zijn rol van George Russell - de nieuwe rijke man - ook heel erg overtuigend.

De vergelijkingen met Downtown Abbey kunnen niet uitblijven, en de gelijkenissen zijn er. Eenzelfde soort personages, er zijn intriges, heel wat dingetjes die naar de moderne wereld kunnen vertaald worden, zoals een vriendin van Marian die problemen krijgt omwille van haar huidskleur en zelfs het 'uit de kast komen' zit verwerkt in deze serie die zich in de negentiende eeuw afspeelt. Buiten een sterk verhaal, interessante personages en sterke vertolkingen, ziet de serie er ook gewoon heel erg goed uit. De production value ligt hoog, en dat merk je aan alles. De kostuums, de omgevingen, de sets... het ziet er allemaal héél erg goed uit en de verschillende featurettes op de DVD's extra's tonen hoe dat allemaal in zijn werk ging. De verwachtingen lagen hoog, en ze zijn allemaal ingelost.


Na Downtown Abbey nog zo'n hitreeks afleveren is niet simpel, maar Julian Fellowes doet het. The Gilded Age brengt een heel goed verhaal met heel interessante personages en ondertussen wordt er gewoon heel sterk geacteerd en ziet het er allemaal goed uit. Laat dat tweede seizoen maar komen.


8,5/10


© Game4Me

bottom of page