top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

DVD Review: The Auschwitz Report


Format: DVD

Genre: Drama

Speelduur: +/- 89 minuten

Regisseur: Peter Bebjak

Acteurs: Noel Czuczor, John Hannah, Jacek Beler, Kamil Nozynski, ...

Beeld: 2.39:1

Taal: DD 5.1 | Engels, Duits, Tsjechisch, Slowaaks, Pools

Ondertitels: Nederlands

Label: Dutch Filmworks


De Tweede Wereldoorlog heeft heel wat diepe wonden geslagen in de wereld. De concentratiekampen waren het meest misdadige wat de wereld ooit gezien heeft, en miljoenen mensen lieten het leven in onder andere Auschwitz. Er zijn echter veel verhalen te rapen over mannen en vrouwen die in de kampen zaten.


Deze film gaat over het echtgebeurde verhaal van de Slowaakse Joden Rudolf Vrba en Alfréd Wetzler, die na twee jaar te verblijven in Auschwitz, de plaat poetsen. Toch gaat het meeste van de film niet over de ontsnapping zelf, maar het leven in het kamp, waar ze de ontsnapping plannen. De filmmakers sparen niets en tonen de gruwel in het kamp en specifiek hoe de barak waarin Rudolf en Alfréd verblijven geterroriseerd wordt door de Generaal en zijn loopjongens. De film weet door de wandaden te tonen en de personages ze te laten trotseren een zichtbare band te smeden tussen de personages, terwijl ze hun ontsnapping plannen en dat zorgt er voor dat de film zijn verhaal sterk overkomt.

Het verhaal wordt dus uitstekend opgebouwd en de twee protagonisten worden ook heel goed neergezet door de acteurs. Je voelt de wil om te ontsnappen en de wandaden aan het licht te stellen van het scherm druipen, en dan weet je dat je een goede film aan het bekijken bent. Wanneer de film op het punt komt dat ze daadwerkelijk ontsnappen, wordt het een overlevingstocht waar ze de hulp van passanten inroepen, en wordt het meer spannend en dramatisch, en worden de persoonlijkheden helaas iets minder uitgespeeld. Dan nog blijft het een stevige film, maar de switch in toon en kwaliteit na de ontsnapping, is frappant.


Desondanks dat laatste, maakt de film indruk. Door de uitbouw van het verhaal, de manier waarop het gefilmd is en de acteerprestaties van de hoofdpersonages. Een uitstekende film in een tijdsperiode die al heel wat films voortbracht.


8/10


© Game4Me


bottom of page