• Game4Me

DVD Review: Sun Children

Format: DVD

Genre: Drama

Speelduur: +/- 93 minuten

Regisseur: Majidi Majidi

Acteurs: Ali Nassirian, Javad Ezati, Rouholla Zamani, Shamili Shirzad, ...

Beeld: 1.85:1 Taal: DD 5.1 | Iraans

Ondertitels: Nederlands

Label: Cherry Pickers Film


Geluk voor kinderen is géén evidentie in 2022, nog steeds niet. Alle problemen met prijzen en geld dat de generaties na ons moeten mee omgaan buiten beschouwing gelaten, is er in vele landen nog sprake van kinderarbeid. Kinderen die moeten werken om hun familie mee te onderhouden. Zoals in Sun Children.


De film van Majidi Majidi is er eentje die de kindeproblematiek in die landen in de kijker wil zetten, maar vrij snel in de film ga je al merken dat hij het toch probeert te combineren met een typische avonturensfeer. Familiefilm-achtig zelfs. De jonge Ali werkt dus, maar na het stelen van een duif wordt hij overhaald door een oude grijsaard om een schat te gaan zoeken die onder een zomerschool begraven ligt. Daar begint het avontuur-achtige van de film. Vanaf dan wordt het een leuke film met allemaal kinderen die Goonies-gewijs een schat willen vinden. Op dat vlak is The Goonies ongetwijfeld een invloed van deze film.

Niet dat het opeens allemaal luchtig wordt. Er blijft ook een focus op de problematiek van kinderarbeid en met de school die bedreigd wordt in zijn voortbestaan komen er nog wat problemen bij in de film. Door er een luchtig verhaal over schatzoeken in te proppen, krijg je wel een film met twee verschillende tonen die best tof zijn, maar hier en daar verliest het ook de focus en komt het daardoor héél soms rommelig over. Gelukkig blijft de film in zijn geheel best interessant en weten de kinderen best leuk te acteren. De chemie tussen de jongens blijft ook altijd leuk en intact. Niet dat de film daarin enorme hoogtes neemt. Het is geen 'The Goonies', of zo, maar het slaagt er in twee genres en twee toonaarden echt goed te combineren.


Sun Children toont de jammere nood van gezinnen in sommige landen, om hun kinderen aan het werk te zetten en weet tegelijk er een soort van klassieke avonturenfilm te maken. Degelijk geacteerd en vrij goed uitgewerkt weet de film een interessant verhaal te brengen.


8/10


© Game4Me