top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

DVD Review: Sibyl

Format: DVD Genre: Drama, Speelduur: +/- 100 minuten

Regisseur: Justine Triet

Acteurs: Virginie Efira, Adele Exarchapoulos, Gaspard Ulliel, Sandra Hüller, ...

Beeld 2.39:1 Taal: DD 5.1 , 2.0 | Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands

Label: Cherry Pickers Films


Het leven en fictie komt steeds dichterbij mekaar. Of soms overtreft fictie de realiteit, hoor je wel eens. Dat is zeker wel het geval met het tijdperk Donald Trump als President dat ondertussen afgelopen is, maar je merkt het overal rond je. Zo ook bij film is realiteit soms de grondslag voor een sterk verhaal en film. Dat realiteit en fictie in mekaar overlopen is net waar deze film om draait.


Nee, het is niet gebaseerd op waargebeurde verhalen, maar het zou wel al eens gebeurd kunnen zijn. Sibyl is een therapeute die merkt dat haar werk haar niet echt meer gelukkig maakt, en besluit een boek te gaan schrijven. Ze houdt wel enkele belangrijke cliënten en het is met een van die cliënten dat het verhaal aan de loop gaat. Een jonge actrice, zwanger van haar tegenspeler, vertelt tegen de therapeute wat ze doet en hoe ze zich voelt, en Sibyl integreert dat verhaal in haar 'fictieve' roman. De grens tussen realiteit en fictie brokkelt stilletjes aan af, en dat wordt heel goed in banen geleidt door regisseuse Justine Triet.





Triet neemt de tijd om het verhaal te laten evolueren door bepaalde scènes te laten broeien en anderen net te laten uitdoven. Dat getrouwtrek tussen intensiteit en duur van scènes maakt dat de film op en af gaat qua tempo en zo je aandacht trekt. Maar helaas lijken de regisseuse haar grote capaciteiten om een goed verhaal te brengen, het vermogen van de cast om te acteren wat voorbij te snellen. Zowel Efira als Sibyl als de rest van de cast overtuigen niet altijd. Dat doet dan wel wat afbreuk van het verhaal, zonder evenwel dat de film de dieperik in gestort wordt. Het verhaal blijft overeind en de psychologische sfeer maakt indruk. Maar met acteurs die op de toppen van hun tenen acteren had dit nog straffer kunnen zijn.


De film 'Sibyl' is een perfect voorbeeld van hoe een film heel erg goed kan overtuigen op alle vlakken, maar desondanks de vertolkingen niet echt overtuigen. De film houdt zich staande door sterk geregisseerde scènes, de sfeer en de strakke regie op alle vlakken.


7,5/10


Game4Me

bottom of page