top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

DVD Review: Relic

Format: DVD Genre: Horror Speelduur: +/- 86 minuten

Regisseur: Natalie Erika James

Acteurs: Emily Mortimer, Steve Rodgers, Robyn Nevin, Bella Heathcote, ...

Beeld 2.39:1 Taal: DD 5.1 | Engels Ondertiteling: Nederlands,

Label: Dutch Filmworks


Horrorfilms komen in alle maten en gewichten en hoewel er nog een massa aan matige horrorfilms om de haverklap verschijnen, zijn er de laatste jaren ook aardige horrorprenten verschenen. Met Relic krijgen we er ook deze maand eentje onze richting toegeworpen. Wordt het een avondje lekker griezelen?


Het horrorgenre heeft bepaalde clichés, en dit is eentje die huizenhoog is: een landhuis, vaak wat vervallen en liefst alleenstaand. Wel... dat is ook hier het geval. Laat het je echter nog niet afschrikken, want Natalie James doet er wel wat anders mee. De opzet van het verhaal is de plotse verdwijning van Edna, diens dochter en kleindochter die naar haar huis trekken om ze te zoeken en Edna die opeens terugkeert. Vanaf dan beginnen de vreemde dingen zich op te stapelen. Niet geheel onverwacht of verrassend, maar de uitwerking is best prima.

Dat komt voornamelijk omdat de regisseuse de bewuste keuze maakt om niét gebruik te maken van jump scares en traditionele schrikmomenten. In de plaats daarvan krijgen we ongemakkelijke spanningen die komen bovendrijven, vaak gedreven door een kamer en beelden die de kijker ongemakkelijk maken. Niet visueel, of toch niet helemaal, maar een combinatie van dat en de sfeer. Relic kiest voor een bovennatuurlijke dreiging, haast een verpersoonlijking van de dementie waar Edna last van lijkt te hebben in plaats van een fysieke dreiging. Dat levert meer een spannende horror-trhiller op dan een pure horror.


Wie niet zo van schrikbarende visuele horror houdt, vindt misschien wel zijn gading in dit soort film. Relic kiest voor sfeer en de ongemakkelijkheid die het daarmee kan creëren en doet dat eigenlijk best goed. Een interessante oefening van Natalie James die ook gewoon goed vertolkt wordt door de cast.


8/10


© Game4Mebottom of page