• Game4Me

DVD Review: Petite Fille

Format: Blu-ray Genre: Documentaire Speelduur: +/- 85 minuten

Regisseur: Sebastien Lifshitz

Acteurs: Sasha en familie, als zichzelf

Beeld: 2.39:1 Taal: DD 5.1, 2.0 | Frans Ondertitels: Nederlands

Label; Imagine Film


Geen maatschappelijk debat zo 'hot' en actueel als het genderdebat. De traditionele 2-gendermaatschappij is verleden tijd. Er zijn véél genders en iedereen identificeert zich als iemand anders. Voelen zich anders. Het verhaal van Petite Fille gaat over de achtjarige Sasha, die als jongen geboren werd, maar een meisje wil zijn.


Een onderwerp als genderkwesties goed en sterk brengen, is héél erg moeilijk. De balans om het debat op gang te trekken en tegelijk respect te hebben voor transgenders én mensen die niet helemaal mee zijn niet af te schrikken is heel erg wankel. Daarom is het boeiend om een documentaire over een achtjarig kind te zien, om te leren hoe het kind die gevoelens en wensen beleeft. De documentaire toont vooral hoe moeilijk het is om een meisje te willen zijn als je geboren bent als jongen, zelfs anno 2021. De wereld is nog steeds erg binair als jongen/meisje ingericht en geeft kinderen of volwassenen niet meteen de indruk dat ze anders, of beter gezegd, zichzelf mogen zijn.

Dat levert boeiende gesprekken op. Sasha is echter zelf niet héél veel aan het woord, maar het is mooi om het kind bezig te zien. Ze heeft het best moeilijk met haar ontdekking en de omstandigheden maar wil vooral zichzelf zijn. Vaak hoor je mensen zeggen dat kinderen van die leeftijd dat niet zouden mogen beslissen. Maar het onderscheid maken tussen kinderen die willen spelen en zich écht zo voelen, is duidelijk wanneer je Sasha bezig ziet. De documentaire is in dat opzicht sterk gemaakt. Er wordt hier en daar wel gedramatiseerd met de juiste muziek of keuzes van beelden, maar zelden heb je het gevoel dat het belerend is, of voor de sensatie gedaan is. Nee, Petite Fille is een interessante documentaire die ons allemaal wat bijleert en een interessant verhaal brengt van een kind dat gewoon zichzelf wil zijn.


Over het genderonderwerp en meer bepaald transgenders zijn al wat films gemaakt. In eigen land is Girl van Lucas D'Hondt, het bekendste voorbeeld. Maar een documentaire over een achtjarig kind dat haar identiteit zoekt is des te boeiender omdat het over échte verhalen gaat. Als het dan nog eens sterk gebracht wordt, is het dubbel zo goed.


9/10


© Game4Me