top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

DVD Review: NDA

Format: DVD Genre: Drama Speelduur: +/- 90 minuten

Regisseur: Maïwenn

Acteurs: Fanny Ardant, Louis Garrel, Maïwenn, Marine Vacth, ...

Beeld: 2.35:1 Taal: DD 5.1 | Frans Ondertitels: Nederlands, Engels

Label: The Searchers


Grootouders worden ook wel eens pater familias genoemd, en met een goede reden. Vaak zijn grootouders diegenen waarom een familie regelmatig samen aan tafel komt. Met feestdagen, of verjaardagen bijvoorbeeld. Of zijn ze ook de reden waarom het soms wapenstilstand is tussen familieleden die het anders niet zo goed met mekaar kunnen vinden. Da's niet anders is AND. Of NDA als je de internationale titel wil.


In AND is het overlijden van grootvader Emir de reden waarom alles scheef begint te lopen in de familie van Neige. Neige ging steeds op bezoek bij hem, hield van hem en hij hield de familie zowat bij elkaar. Maar vanaf dat hij overlijdt, breekt de spreekwoordelijke hel los. Het duurt wel eventjes vooral de film zijn ritme vind, omdat het allemaal nogal door mekaar loopt in de eerste twintig minuten. Veel familieleden mogen verschijnen en deel van het verhaal zijn, maar Maïwenn, die ook de rol van Neige speelt, weet als regisseur er niet onmiddellijk een lijn in te krijgen. Wanneer dat toch lukt, komt er een mooi verhaal en film bovendrijven.

De spanningen in de familie worden immers met mondjesmaat naar boven gebracht. Eerst gaat het om simpele dingen, maar des te langer het duurt, des te meer het escaleert en serieuzer het wordt. Eigenlijk een heel realistisch familieverhaal. Want in veel families komen grote discussies naar boven wanneer oude familieleden komen te overlijden. Neige vindt op dat vlak vooral verrassend troost bij haar ex-man, waar ze wat meer naar te groeit. Het is Louis Garrel die in deze rol wat licht brengt in de donkerte van het familiedrama. Maar toch... het duurt vrij lang vooraleer Maïwenn de film als regisseur op orde heeft en hier en daar ontspoort het wel wat. Maar de herkenbaarheid van familietwisten en de degelijke acteerprestaties maken er toch een erg degelijk drama van.


Een film over familie en ruzies is nooit simpel, want een familie heeft veel aspecten en leden die belicht moeten worden. De regisseuse zit dan ook niet meteen op het juiste spoor, maar wanneer ze dat spoor vindt, weet de film zich een weg te banen door het familiekluwen en levert het een interessant drama over familie en identiteit op.


7,5/10


© Game4Me

bottom of page