• Game4Me

DVD Review: Mijn Vader is een Saucisse

Format: DVD Genre: Drama, Komedie Speelduur: +/- 83 minuten

Regisseur: Anouk Fortunier

Acteurs: Johan Heldenbergh, Hilde De Baerdemaeker, Jade de Ridder, ...

Beeld: 2.39:1 Taal: DD 5.1 | Nederlands Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels

Label: Paradiso Films


De Vlaamse filmindustrie heeft een tijdje een 'hausse' gekend, maar die is onmiskenbaar al een tijdje voorbij. Echt straffe Vlaamse film verschijnen niet meer, maar soms weet een film toch de aandacht te trekken, nog voor je de film gezien hebt. Deze nieuwe film van Anouk Fortunier bijvoorbeeld. Want het heeft een opvallende titel: Mijn Vader is een Saucisse.


Nee, het is geen animatiefilm over een familie worsten, maar een komisch drama over een man die bij de bank werkt, zijn rekenmachine ziet ontploffen en tegelijk enkele vijzen uit zijn hoofd verliest en wil gaan acteren. Suspension of disbelief is een populaire term in film, en dat heb je alleen al nodig om te geloven dat er bij de banken nog analoge rekenmachines gebruikt worden. Maar de man jaagt dus een droom na, en dat is een bewonderenswaardige boodschap. Alleen heeft Paul een gezin, vrouw en kinderen. En dus komt zijn personage bijwijlen onverantwoordelijk over en omdat ze zoveel kritiek uit, schijnt zijn vrouw een onhebbelijke tiran te zijn. Maar wie zou niet geambeteerd zijn als je middle-age man opeens geen verantwoordelijkheidsgevoel meer heeft?

Daarin heeft de film dus een probleem: de balans tussen de papa en mama en de manier waarop ze beiden geportretteerd worden. Kan je daar voorbij kijken, krijg je nog een aangename, toffe film van een naïeve papa die geruggesteund wordt door zijn jongste dochter en eindelijk een rol vastkrijgt... als saucisse. Dat geeft de film een heel komische noot en toegegeven; de humor in de film is best geslaagd, net als het acteren van Heldenberg die de rol prima vertolkt. Maar ook de jonge meid die zijn dochter Zoë vertolkt, doet het erg goed. Zij brengt een soort van joie de vivre in de film en doet de vader aandoenlijker aanvoelen. Het is iets dat de film misschien wel een beetje 'red', want zonder Zoë als klankbord, had de film in de problemen kunnen worden.


Mijn Vader is een Saucisse is niet de film die de Vlaamse cinema zal doen heropleven, maar als je door de personages kijkt, krijg je toch een leuke tragikomische film voorgeschoteld die het waard is een kijkbeurt te gunnen.


7/10


© Game4Me