• Game4Me

DVD Review: Jeanne d'Arc

Format: DVD Genre: Drama Speelduur: +/- 138 minuten

Regisseur: Bruno Dumont

Acteurs: Lise Leplat Prudhomme, Justine Herbez, Benoit Robail, Serge Holvoet, ...

Beeld 2.39:1 Taal: DTS-HD 5.1, Frans Ondertiteling: Nederlands

Label: Contact Film


Over Jeanne d'Arc is al veel inkt gevloeid en de historische figuur is al vaak onderwerp geweest van televisie- en filmprojecten. Regisseur Bruno Dumont heeft toch wel een fascinatie voor het figuur van Jeanne d'Arc. Hij maakte al een film over haar jeugd, genaamd 'Jeanne', en keert nu terug naar het onderwerp met een verkenning van haar iets latere leven.


Jeanne is geen kind meer in deze film en heeft zelfs het geloof in haar god wat verloren. Dat betekent dat het toch iets zwaarwichtigere onderwerpen omhelst als de eerste film van ongeveer drie jaar geleden, Dat vraagt om een actrice met méér maturiteit, maar opnieuw is het Lise Leplat Prudhomme die de titulaire rol vervult. In elke scène die er ietwat zwaarder aan toe gaat, merk je dat deze actrice zo'n zwaarmoedige rol nog niet kan dragen. Ze is iets te jong voor deze film en dat valt het verhaal zwaar. Jammer, want het is best een interessante film met boeiende onderwerpen.

De film is dan op zich ook gewoon goed gemaakt. Met een sterke verhaalstructuur, prima uitgeschreven personages en een mooie verkenning van het gevallen geloof dat d'Arc op een bepaald moment meemaakte. Het probleem is bij bepaalde scènes dus de leeftijd van de actrice om alle emoties en alle zwaarwichtige dingen geloofwaardig te maken. Al is er nog steeds ruimte om net als in de vorige film te zorgen voor wat luchtige scènes, inclusief muziek. Die combinatie is apart en werkt op één of andere manier wel. Jeanne d'Arc is dus wel een héél degelijke film, maar met de juiste casting had het nog veel beter kunnen zijn.


Waarom Bruno Dumont zo gefascineerd lijkt met Jeanne d'Arc weten we niet, maar hij zorgt wel voor een tweede interessante film rond het historische figuur. De man slaat de bal wel wat mis met de casting, al kiest hij gewoon voor continuïteit met Lise leplat Prudhomme. Daardoor wordt een mogelijk straffe film, gewoon zeer degelijk.


7,5/10


© Game4Me