top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

DVD Review: Cool Abdoul

Format: DVD Genre: Drama Speelduur: +/- 107 minuten

Regisseur: Jonas Baeckeland

Stemacteurs: Johan Heldenberg, Sebastien Dewaele, Nabil Mallat, Anemone Valcke, ...

Beeld: 2.39:1 Taal: DD 5.1 | Vlaams Ondertitels: Nederlands

Label: Dutch Filmworks


Van alle mensen in België waarvan je zou verwachten dat hun leven verfilmd wordt, zou je de naam Ismaïl Abdoul niet verwachten tussen dat lijstje. Wie niet bekend is met de bokssport, zal de naam ook niet echt kennen. Maar wie hem wél kent, weet dat hij sportief én extrasportief geen onbesproken blad is.


Jonas Baeckeland zag in zijn verhaal een interessant stuk voor een film en dat blijkt ook, om maar zo eventjes met de deur in huis te vallen. Nabil Mallat kruipt in de huid van de voormalige bokser en de film zet hem neer als een ambitieuze sportman, die echter ook té ambitieus is op andere vlakken. Het boksgedeelte wordt uitstekend in beeld gebracht, en wet hem neer als iemand met een sterke, gedreven persoonlijkheid, wat ook gewoonweg goed neergezet wordt door Nabil Mallat. De film verandert gaandeweg in een duister drama wanneer Ismaïl Abdoul maar al te graag zijn handen vuilmaakt, in ruil voor geld. Drugs en misdaad wordt er mondjesmaat ingepompt en de film forceert die omslag gelukkig niet,

Wanneer een personage die duik maakt, van een succesvol bokser, naar een drugscrimineel, moet je natuurlijk geloofwaardigheid behouden. Baeckeland houdt het dan ook heel gegrond, en op geen enkel moment wordt het Hollywoodiaans en onrealistisch. Het is ook gewoon gebaseerd op waargebeurde feiten, maar dan nog durft zo'n film daarin te overdrijven en dat doet Cool Abdoul niet. Het wordt een spannende, zelfs op een goeie manier enerverende film met een cast die sterk staat te acteren.


Dat Cool Abdoul heel wat lof krijgt en onlangs de Cutting Edge Award won, mag niet verbazen. De film over het leven van Ismaïl Abdoul is heel sterk uitgeschreven, geregisseerd en geacteerd. De man wordt niet geromantiseerd en de feiten niet overdreven. Een uitstekende film.


8,5/10


© Game4Me

bottom of page