• Game4Me

DVD Review: A Beautiful Day in the Neighborhood

Format: DVD Genre: Biografisch drama Speelduur: +/- 104 Minuten

Regisseur: Marielle Heller

Acteurs: Tom Hanks, Matthew Rhys, Susan Keleshi Watson, Wendy Makkena, ...

Beeld : 1.85:1 Taal: DD 5.1 | Engels, Frans, Duits Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels

Extra: 15 minuten extra scènes, Blooper Reel, Tom Hanks als Fred Rogers, De Mensen die een Buurt maken, Making of, Grote Dromen Kleine Gebouwen, Daniel de tijger legt uit, Regisseurscommentaar

Label: Sony Pictures Home Entertainment


Ieder kind heeft wel televisiefiguren die zijn kindertijd maken. Figuren en personen die programma's op televisie brengen waar je jouw ontbijtgranen bij opeet terwijl je liedjes mee keelt. Voor kinderen zoals mij, die in de jaren '90 opgroeiden, waren het vooral cartoons en Power Rangers, maar in een verder verleden had je hier programma's met 'Nonkel Bob'. Amerika had tussen '79 en '01 zijn eigen Nonkel Bob: Mr. Rogers.


Het verhaal van Fred Rogers is eentje van een man die een lach op kinderen hun gezicht wou brengen, maar kinderen ook wou helpen. Sesam Straat was er voor kinderen schoolwijs te maken, The Neighborhood van Fred Rogers besteedde aandacht aan hoe kinderen zich voelde. Rogers was een televisievader voor alle kinderen en dan leek Tom Hanks de rol op het lijf geschreven. Hanks weet als geen ander innemende rollen te spelen en dat is nu niet anders. Let wel: Mr. Rogers is geen verheerlijkend portret over de man en televisieprogramma, maar een verhaal over hoe een reporter een portret moest maken van Fred Rogers en zo achterdochtig werd. Want niémand kan toch altijd goedgezind en innemend zijn, toch? Op die manier moesten de makers opletten de man niet teveel op een voetstuk te zetten, maar de makers slagen er in Rogers te respecteren en tegelijk toch een interessante en mooie film te maken.
Dan kan je ontegensprekelijk spreken over vakmanschap. We krijgen Rogers te zien in zijn wat oudere jaren, en de reporter is getuige van hoe Fred net als op televisie in het dagelijkse leven zo goed als altijd goedgeluimd, vriendelijk en joviaal is. Wat de reporter dan voelt, achterdocht, is een menselijke reactie. Zelfs als kijker ga je bijna denken: 'dit kan toch niet?' Toch blijkt Fred zo te zijn en Tom Hanks belichaamt dat pérfect. De man heeft ondertussen zo'n status in Hollywood dat wanneer de ballonnetjes van een film rond Rogers opgelaten werden, Tom Hanks overal al aanzien werd als de 'perfect match'. Tom Hanks speelt de pannen van het dak en de feel-good momenten worden nooit melig of overdreven. Tegelijk zijn ook de nevenpersonages prima uitgeschreven en kunnen we maar één ding zeggen over de film: Beautiful.


De vader der Amerikanen die de televisievader der Amerikanen mag spelen: het kon haast niet perfecter. Tom Hanks is geweldig als de aimabele Fred Rogers en op geen enkel moment is de film té lief of te zeemzoet. Een geweldige film over een geweldig man.


8,5/10


© Game4Me