top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Comic Review: Urbanus #201 - Het Allerlaatste Avontuur


Reeks: Urbanus

Uitgeverij: Standaard Uitgeverij

Pagina's: 32

ISBN: 9789002275425

Prijs: €6,99


Het was met veel verdriet lezen hoe elk avontuur het Chinees Katje op Urbanus zijn nachtkastje af aan het tellen was naar het einde. Het Chinees Katje bereikte nul, Urbanus kreeg een afscheidsfeest en werd begraven, samen met zijn ouders, Amadee en Nabuko Donosor. Aan alle mooie liedjes komt een eind, maar hier wordt nu toch nog één laatste couplet bijgeschreven.


Het laatste avontuur krijgt een vervolg met het ALLERlaatste avontuur. Echt het laatste, beloofd. In dit laatste avontuur gaan we de meta-kant op en wordt de vierde muur met regelmaat van de klok doorbroken. Linthout moet zijn personeel terug optrommelen, Urbanus wordt opgegraven en staat soms op een halflege pagina omdat Linthout niet snel genoeg tekent en zelf Urbanus zelve - de echte, oudere Urbanus - komt Linthout uit de nood helpen. Oh ja, en Cesar is een zombie. De Urbanus-strips kende vanaf dag 1 absurde verhalen, maar met dit allerlaatste avontuur zien Urbanus en Linthout de kans schoon om echt nog eens alle absurditeitsregisters op te trekken.
En met succes. De allerlaatste pagina's die ooit een nieuw Urbanusavontuur zullen uitmaken zorgen voor een absurdistisch en prachtig afscheid in de stijl die nooit verloochend is geweest. Er gebeurt van alles, de tekenstijl is heerlijk chaotisch en dat we een absurde blik achter de schermen krijgen en het avontuur heel meta wordt, draagt bij aan een uitstekend - allerlaatste - verhaal. Urbanus heeft ons meer dan 200 avonturen lang enorm veel leesplezier bezorgd en dat is nu niet anders, tijdens zijn zwanezang. Er zijn zelfs enkele cameo's van stripfiguren uit de Standaard Uitgeverij-stal. Misschien niet echt passend in het verhaal, maar ach, voor de laatste keer mag er al eens iets uit de toon vallen in een anders meer dan leuke afsluiter.


Urbanus zal als stripfiguur enorm gemist worden. De dosis absurde striphumor die we om de paar maanden voorgeschoteld kregen, zullen we elders moeten halen. Er zijn natuurlijk ruim 200 avonturen om opnieuw te lezen, en weet maar zeker dat we ze allemaal opnieuw zullen lezen.


8,5/10


© Game4Me

bottom of page