top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Comic Review: De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke #9 - Een Cowboy tussen het Katoen

Reeks: De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke

Uitgeverij: Lucky Comics

Pagina's: 48

ISBN: 9782884719490

Prijs: €7,95


De Nieuwe Avonturen van Lucky Luke mogen dan wel in 2001 begonnen zijn, er zijn nog niet zoveel verhalen in de reeks verschenen. Maar deze maand is er eentje! Nummer negen in de reeks en meteen eentje met een historische achtergrond. Weet de cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw anno 2020 nog te begeesteren?


Dit nummer is eentje die de geschiedenis van katoenplantages in beeld brengt. Lucky Luke erft de Pinkwater katoenplantage, maar deze cowboy is alles behalve een racistische cowboy en wil zelfs het land verdelen onder de zwarte werkers op de plantage. Luke stoot op hevig verzet van de blanken die het niet vinden kunnen dat de cowboy hen hetzelfde behandeld als blanken en er ontstaan spanningen.





Het is een straf avontuur, maar wel eentje dat de heel erg vieze kant van die tijd in beeld brengt. Racisme en segregatie voerden hoogtij in die tijd en het is knap om zien hoe de bekende cowboy daar tegengewicht aan geeft. De comic introduceert ook nog Bass Reeves. Een zwarte marshall, de eerste zwarte marshall die ook echt heeft geleefd. Een schokkend iets in die tijd, maar de vriendschap tussen hem en Luke is iets wat ook een mooi contrast geeft tegen deze racistische tijd.


Het is een avontuur geworden dat qua thematiek lijkt op de Tarantino-film Django Unchained, maar dan met onze sympathieke cowboy in de hoofdrol. Een avontuur met een straffe thematiek dat een genot is om te lezen.


8,5/10


© Game4Me

bottom of page