top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Comic Review: De Beestenburcht #2 - Margrieten in de Winter

Reeks: De Beestenburcht

Uitgeverij: Casterman

Pagina's: 56

ISBN: 9789030376941

Prijs: €8,50


De onrechtvaardige tijden liggen grotendeels achter ons. We hebben geen feodaal leensysteem meer, moeten niet meer ruilen met dieren of stoffen, maar de beesten van de Beestenburcht zitten wél in die situatie. De reeks van Delep en Dorisen kwam met een originele premisse en zit nu aan zijn tweede nummer.


Het eerste nummer van Beestenburcht zette de situatie en personages neer, maar die personages moesten nog groeien. Het is in dit tweede nummer dat de meeste personages pas echt een eigen smoel krijgen en evolueren. Silvio, de stier die als een echte Hitler de burcht runt, is meedogenloos en laat zijn nummer 1 en 2 als rasechte SS'ers de boel controleren. In die ellende neemt Miss B nu het voortouw en wil ze vredevol protesteren door geen hout meer te kopen.






Het is die actie die toch wel enkele onderliggende thema's brengt. Hoever wil je gaan om rechtvaardigheid te krijgen, terwijl vrienden en kinderen lijden? Zijn er bij de harde handhavers toch dieren met een hart? Er zit veel emotie in dit album, bijwijlen ook humor en hoop. De winter doorkomen blijkt cruciaal, en naar het einde toe gebeurd er iets wat dictators altijd doen: chaos zaaien om aan de macht te blijven en de aandacht af te leiden. Dat de scenarist van deze strip dat nu al twee nummers uitstekend uitbeeld met dieren is knap.


Beestenburcht is een knappe analogie naar wreedheden en regimes van echte dictators. Maar wat meer is, is dat de dieren een echte persoonlijkheid krijgen die in dit tweede avontuur pas openbloeiend. Een reeks die je met veel plezier leest.


8,5/10


© Game4Me

bottom of page