top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: X


Format: Blu-ray

Genre: Horror, Thriller

Speelduur: +/- 105 minuten

Regisseur: Ti West

Acteurs: Mia Goth, Jenna Ortega, Kid Cudi, Martin Henderson, ...

Beeld: 1.90:1

Taal: DTS-HD 5.1 | Engels Ondertiteling: Nederlands

Label: The Searchers


Het is oktober, en dat betekent dat de tijd van horrorfilms is aangebroken. Zowel in de bioscoop als op streaming en in de winkelrekken. Eén van die horrorfilms die probeert een publiek te vinden, is de nieuwste film van regisseur Ti West. De simpele titel X moet de lading dekken voor een groep jongeren die een pornofilm willen draaien.


X probeert als horrorfilm het warm water niet uit te vinden. Integendeel: het lijkt alle clichés van het genre te gebruiken. Een jonge groep vrienden, een afgelegen boerderij, de gebruikelijke typetjes in de groep jongeren... Alleen blijkt dat hier bewust gedaan, om eer te brengen aan het genre en er wat humor in te slijpen, waar andere clichématige horrorfilms gewoon slecht en ongeïnspireerd gemaakt zijn. Niet dus in de film van Ti West. Hij slijpt de clichés er op zulke manier in dat het soms gewoon grappig blijkt. Het blijft wel een horrorfilm, maar met bepaalde knipogen. Je kan dat slecht doen, of goed, en Ti West heeft dat gewoon goed gedaan.

Niet dat deze film daarmee iets speciaals geworden is. Het blijft gewoon een spannende horror, maar met bedoelde knipogen. Het verhaal is wél matig. Eenvoudig, zoals een horrorfilm wel moet zijn, maar waar het allemaal goed begint, valt het even snel weer stil, wanneer de film nog niet half gespeeld is. X doet dingen goed, andere dingen veel minder goed. Hetzelfde geldt voor de acteerprestaties. Sommigen weten hun clichématige rol op een leuke manier in te vullen, anderen zitten dan weer niet in de sfeer van de film en lijken een bordkartonnen vertolking af te geven. Een hit and miss-film, maar desondanks blijft het geheel overeind en blijkt het een degelijke horror.


Bewust alle clichés van een genre op een hoop gooien en er een degelijke film mee maken: het is niet voor iedereen weggelegd. De meeste filmmaker die dat trachten te doen, falen er hopeloos in, maar Ti West weet er een goede kijkervaring uit te distilleren.


7/10


© Game4Mebottom of page