top of page
  • Foto van schrijverGame4Me

Blu-ray Review: Way Down


Format: Blu-ray

Genre: Actie

Speelduur: +/- 117 minuten

Regisseur: Juame Balaguero

Acteurs: Freddie Higmore, Astrid Berges-Frisbey, Sam Riley, Liam Cunningham, ...

Taal: DTS-HD 5.1 | Engels, Frans

Ondertitels: Nederlands, Frans

Label: Dutch Filmworks


Heistfilms zijn een genre dat echt wel een schare fans heeft. Jammer genoeg komen er niet zo heel veel geslaagde heistfilms uit. Freddie Highmore speelt de hoofdrol in deze kluisrooffilm van de Spaanse regisseur Juame Balaguero. Highmore kende na zijn kindsterstatus opnieuw succes met zijn rol in The Good Doctor, en dan is dit toch weer iets helemaal anders.


Of toch misschien niet. Highmore speelt de rol van Thom. Alweer een personage met een briljante geest. Deze keer een ingenieur met ongewone interesse in kluizen. De film begint wat onsamenhangend en je weet als kijker niet direct wie eigenlijk de spil van het verhaal is, maar dat is dus Thom. Ondanks een rommelig begin weet de film zichzelf wel op te pikken en loopt het na een tijdje vlotter. Spaans regisseur Balaguero schuwt evenwel de clichés niet, en die stapelen zich op. Thom die niet direct goed ligt in de dievenbende, een romantisch kantje dat zich vormt, spanningen die opbouwen en... een massa mensen die afgeleid worden door één of ander evenement.

In het geval van deze film, is dat de finale van het Wereldkampioenschap Voetbal van 2010 in Zuid-Afrika. De kluis met de belangrijke schat ligt in Spanje, en Spanje speelt de finale waardoor de Spanjaarden aan het scherm gekluisterd zitten terwijl Thom en co. de kluis beroven. Ondanks al die afleiding wordt het kluisroven geen eenvoudig klusje en komt er nog wel wat spanning bij te kijken. Daarom is het des te meer jammer dat de acteerprestaties niet je dat zijn. Highmore speelt zijn rol wel adequaat, maar de rest lijkt nog eens naar de toneelschool te moeten. Weinig inspirerend, al moeten we zeggen dat hun karakters ook dunnetjes uitgeschreven zijn. Als je dat echter aan de kant kan zetten, krijg je nog wel een degelijke actiefilm.


Helaas krijgen we ook met Way Down - hier en daar noemt de film The Vault - geen fantastische heistfilm. Het blijft wel een degelijke actiefilm met knappe beelden, die ook boordevol clichés zit, maar wel een coole achtergrondsetting heeft.


7/10


© Game4Mebottom of page